Aktualny czas: 21-05-2012, 04:39
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
Kurs podstaw elektroniki cz. 3
|
|
03-02-2010, 20:41
|
|||
|
|||
|
Kurs podstaw elektroniki cz. 3
W poprzedniej części poznaliśmy podstawowe elementy elektroniczne. Teraz zajmiemy się tranzystorami.
Tranzystor to w odróżnieniu od innych elementów elektronicznych, takich jak rezystor, kondensator czy cewka jest elementem aktywnym. Oznacza to, że jest zdolny do wzmacniania sygnału. Dzięki temu jest bardzo często stosowany i można go znaleźć w praktycznie każdym układzie elektronicznym. Dlatego warto poznać jego działanie i nauczyć się stosować go w własnych konstrukcjach. Przeczytaj wpis |
|||
|
07-02-2010, 18:31
|
|||
|
|||
|
RE: Kurs podstaw elektroniki cz. 3
Komentarze przeniesione ze starej wersji strony:
plunio7 Brakuje prostych przykładów zastosowania, bo ciężko uzmysłowić sobie jak działa. Ale duży + za ten rysunek i schemat. Środa 01 Lipiec 2009, 21:35 BTomasz92 Faktycznie, w tej części jest sporo teorii, ale w następnej części będzie przeciwnie - więcej praktycznej wiedzy - przykładowe, najczęstsze zastosowania tranzystorów. Czwartek 02 Lipiec 2009, 13:15 Dawid (Gość) no spoko to masz panie. A może mi ktoś jak małemu dziecku wytłumaczyć JAKĄ ROLĘ PEŁNI: tranzystor , kondensator. przerywacz , dioda żenera , rezystor(a to wiem) , i takie małe podobne rzeczy , bo kombinuje też z elektryką i musze iść do sklepu po takie zabawki a niewiem jaką pełnią rolę ???... Sobota 25 Lipiec 2009, 22:53 BTomasz92 Jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś, przeczytaj cały kurs podstaw elektroniki z tej strony. Nie jest skończony, ale trochę się z niego dowiesz. Zobacz też do działu Linki/Elektronika, powpisuj nazwy elementów w Google i czytaj. Jeśli to nie wystarczy, kup książkę (http://forum.majsterkowicza.pl/thread-18...112.html). Niedziela 26 Lipiec 2009, 07:45 atomik1234 (Gość) Jeden z lepszych kursów jakie czytałem. Duży plus dla autora. oby tak dalej czekam na ukł. scalone. Sobota 03 Październik 2009, 14:15 |
|||
|
24-08-2010, 18:00
|
|||
|
|||
|
RE: Kurs podstaw elektroniki cz. 3
Dopisałbym do kondensatora i tranzystora. Jak dobrać te wspomniane elementy do układu?Nadal nie wiem jak je dopasować ,wzory do nich(które są najbardziej potrzebne)
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc