Aktualny czas: 23-05-2012, 09:27
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
Kurs podstaw elektroniki cz. 1
|
|
18-12-2011, 13:21
|
|||
|
|||
|
RE: Kurs podstaw elektroniki cz. 1
Witam,
Ta tabela podaje jakich wartości rezystorów należy szukać przy zakupie, a przy okazji jakiej dokładności w produkcji rezystorów można się spodziewać (im więcej wartości w tabeli, tym mniejsza tolerancja wartości). 390 omów jest standardowym rezystorem pasującym do wartości z szeregu. W przypadku wartości, które "nie pasują" do szeregu (np. wyniki obliczeń), należy wybrać najbliższą pasującą wartość. Z mnożnikami chodzi o to, że na podstawie danej pozycji z szeregu produkowane są rezystory o różnym oporze. Tak więc od 39 będą się zaczynać nie tylko podany przez Ciebie 390ohm, ale też np. 3.9ohm, 39ohm, 3.9kohm , 39kohm Mam nadzieję, że temat jest już jasny i pozdrawiam. |
|||
|
16-01-2012, 18:38
|
|||
|
|||
|
witam...
niestety symulacje mi nie działają .... pojawia się info: unable to reac Irc.txt w czym moze tkwić problem? pozdrawiam. |
|||
|
17-01-2012, 00:38
|
|||
|
|||
|
Trudno powiedzieć, ten symulator jest dosyć nieprzewidywalny, najlepiej spróbuj spod innej przeglądarki.
|
|||
|
17-01-2012, 13:50
|
|||
|
|||
|
Najlepiej użyj jakiegoś symulatora nie używającego przeglądarki.
Możesz wykorzystać np. Atanua, Yenka, Crocodile Clips i tak dalej... Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web |
|||
|
17-01-2012, 20:09
|
|||
|
|||
|
według mnie Yenka jest najlepszym symulatorem ma rozbudowaną bazę układów i można pcb robić
Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem |
|||
|
18-01-2012, 12:43
|
|||
|
|||
|
Używałem Yenka na laptopie i jakoś mi nie podszedł do gustu. Nie wiedziałem, że można robić PCB. W każdej wersji się tak da?
Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web |
|||
|
18-01-2012, 17:47
|
|||
|
|||
|
nie wiem ale lepsze jest od Crocodile Clips
Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem |
|||
|
18-01-2012, 19:00
|
|||
|
|||
|
Przetestuję opcję robienia PCB. Dzięki za informacje.
Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web |
|||
|
14-05-2012, 21:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2012 22:34 przez elek.)
|
|||
|
|||
|
Witam,
mam pytanie, co do schematu z diodą. Jak obliczyć rezystor, kiedy np. natężenie prądu w baterii równa się 50mA i napięcie 9V?? |
|||
|
15-05-2012, 16:22
|
|||
|
|||
|
Witam.
Kilka postów wyżej jest odpowiedź na Twoje pytanie w postaci opisu układu, a nawet linku do kalkulatora wykonującego takie obliczenia: (25-03-2011 16:51)btomasz napisał(a): Dioda zaczyna świecić od momentu, kiedy zaczyna przewodzić prąd, a to z kolei zależy od napięcia. Napięcia przy których zaczyna się to dziać zależą od materiału, z którego zbudowana jest dioda. Od materiału zależy również kolor jej świecenia i jest to dosyć ścisła zależność. Wartości najlepiej sprawdzać w dokumentacji elementu, ale nie zawsze jest ona dostępna i nie zawsze jest w ogóle taka potrzeba. Oczywiście powinieneś zwrócić uwagę a fakt, iż prąd 50mA jest troszkę zbyt duży dla standardowej diody LED. Pozdrawiam. Marcin |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc