Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pilot do komputera, czyli zdalne sterowanie odtwarzaniem multimediów
27-01-2010, 09:27
Pilot do komputera, czyli zdalne sterowanie odtwarzaniem multimediów
Pilot do komputera to przede wszystkim wygoda - nie trzeba do niego podchodzić, aby zmienić głośność odtwarzania muzyki czy przewinąć film. Funkcje nie ograniczają się tylko do tego - przy pomocy odpowiedniego oprogramowania można zrobić o wiele więcej. Nie potrzeba specjalnego pilota, wystarczy praktycznie dowolny np. od telewizora czy wieży! W tym artykule dowiesz się jak zrobić prosty odbiornik podczerwieni, który można podłączyć do portu COM komputera oraz poznasz program WinLIRC i kilka aplikacji, którymi może on sterować.

Przeczytaj wpis
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
29-04-2010, 16:41
RE: Pilot do komputera, czyli zdalne sterowanie odtwarzaniem multimediów
Czy dioda, której trzeba użyć ma jakieś krytyczne parametry? Czy kondensator 100n musi być niespolaryzowany?
29-04-2010, 18:07
Dioda nie ma krytycznych parametrów, cokolwiek wlutujesz, powinno działać. Kondensator - raczej powinien być niespolaryzowany, za to możesz wlutować właściwie dowolny inny o większej lub mniejszej pojemności (kilkadziesiąt-kilkaset nF). Możesz dodać jeszcze jeden elektrolityczny, ale to raczej zbędne. Ogólnie ten schemat można bardzo modyfikować, wartości elementów nie są krytyczne.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
05-12-2010, 21:52
A ten kabel odchodzący od płytki to do czego służy?
05-12-2010, 23:31
Na tym kablu był umieszczony odbiornik podczerwieni, zdaje się, że nie uwieczniłem go na zdjęciu.
20-12-2010, 14:45
kolego chce zrobić sobie cos takiego do laptopa, ale nie mam takiego wejścia... a więc mam pytanie czy da sie to zrobić np na usb ewentualnie na innym wejściu????
20-12-2010, 16:56
Pewnie się da zrobić, ale przy pomocy innej, dużo bardziej skomplikowanej części sprzętowej (USB już nie jest takim łatwym portem) i pewnie trochę innego oprogramowania w komputerze.
20-12-2010, 21:20
Dziękuje bardzo za odpowiedź
21-12-2010, 02:12
szanowny kolego BTOMASZ, jako ęe bardzo zainteresował mnie Twój artykuł chciał bym sobie takie cudo zrobić...ale są dwa problemy... pierwszy: jak już napisałem wcześniej nie mam portu rs232.... problem nr2: dopiero zaczynam przygodę z elektroniką... i jestem jeszcze zielony....! ale postanowiłem poszukać, poczytać i wynalazłem coś takiego (pozwole sobie zamieścić link do strony) http://maniek1818.elektroda.eu/konwerter...l/#more-89 i moje pytanie brzmi czy po zmontowaniu takiego układu i połączeniu go z Twoim będzie to działać????
21-12-2010, 08:18
Niestety ta przejściówka i pewnie większość innych nie nada się - jak można zobaczyć na jej schemacie, obsługiwane są tylko niektóre piny portu COM. Właściwie to na stronie wyświetla się tylko schemat konwertera napięć, ale już po mim można zobaczyć, że używane są dwa piny i masa. Wprawdzie odbiornik używa też trzech pinów, ale są to niestety inne piny Smile.

Na stronie WinLIRC'a można znaleźć odbiorniki na USB, choć po krótkich poszukiwaniach nie znalazłem żadnych schematów - zdaje się, że można tylko zamówić gotowe, zmontowane urządzenia.
Odpowiedz