Aktualny czas: 23-05-2012, 09:23
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
Wiatrak do oczka wodnego .
|
|
29-12-2009, 20:55
|
|||
|
|||
|
Wiatrak do oczka wodnego .
Witam !!
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł aby zrobić sobie średniej wielkości (ok 150cm) wiatrak który oprucz podstawowego zagania jakie zwykle spełnia czyli estetyki miałby inne dodatkowe zastosowanie. Mianiwicie , wiatrak miałby stać na 1m nasypie ziemnym . Na szczycie chciałbym zrobić mały zbiornik wodny . I tutaj jest moje pytanie. W jaki sposób można było by wykorzystując moment obrotowy z wiatraka do przetransportowania wody z dolnego poziomu na górę ? Każdy pomysł będzie mile widziany . |
|||
|
30-12-2009, 19:21
|
|||
|
|||
|
RE: Wiatrak do oczka wodnego .
Jeśli konstrukcja nie będzie obrotowa, to myślę, że wystarczy zamontować wiatrak na obrotowym wale i przekazywać z niego energię z pomocą przekładni np. pasowej do jakiejś niskoobrotowej pompki (tłokowa chyba będzie dobra). Pompa powinna mieć zamontowany zawór zwrotny zapobiegający cofaniu się wody (o ile nie jest wbudowany).
Tutaj znalazłem coś o budowie wiatraków obrotowych i związanych z tym sprawach: http://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki/...rbiny.html |
|||
|
02-01-2010, 22:47
|
|||
|
|||
|
Dzieki za info .
Trochę zbyt ogólnikowe są opisy w tym materiale, ale zawsze lepszy rydz niż nic. Pozdrawiam |
|||
|
23-07-2011, 00:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2011 00:51 przez igor2908.)
|
|||
|
|||
|
zrób pompę mniej więcej działającej na zasadzie silnika parowego gdzie będzie koło które będzie obracało pręt a pręt naciskając na cylinder rozpraszał wodę a jeżeli chcesz coś prościejszego to weź kup silnik 12v i akumulator oraz dynamo dynamem ładuj akumulator a akumulator pompę 12v
mam nadzieje że pomogłem ! Apropo pompy to jest ona na alegro lecz cięzko ją znaleźć podam warunki szukania Pompa wody ciśnieniowa |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc