Aktualny czas: 02-06-2023, 03:23
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
Wasze pierwsze złożone KIT'y
|
29-12-2009, 14:10
|
|||
|
|||
Wasze pierwsze złożone KIT'y
Jak wiadomo, KIT'y to zestawy do własnoręcznego montażu. Każdy zawiera płytkę, elementy i instrukcje ze schematem. Chyba każdy elektronik zaczynał od montowania takich prostych urządzeń, a dopiero potem zabierał się za trudniejsze rzeczy - montowanie urządzeń na zaprojektowanej i wykonanej przez siebie płytce i samodzielne projektowanie urządzeń "od zera".
Jaki kity złożyliście jako pierwsze, jakie były wrażenia, a przede wszystkim problemy? Co polecicie początkującym majsterkowiczom zaczynającym przygodę z elektroniką? Moje pierwsze kity to (o ile dobrze pamiętam) tester tranzystorów, wskaźnik wysterowania i elektroniczna kostka do gry. Tester tranzystorów był przydatny, ale były to dla mnie zupełnie inne czasy - elektroniki uczyłem się wyłącznie z gazet o tej tematyce (Elektronika dla Wszystkich, Elektronika Praktyczna itp.) i nie miałem dobrego dostępu do nowych części. Żeby sprawdzić czy tranzystory z odzysku działają, testowałem je tym urządzeniem - i to jakoś wystarczało. Wskaźnik wysterowania - jeszcze dzisiaj pamiętam te paskudne luty wykonane lutownicą transformatorową. Doszło nawet do tego, że od płytki odczepiło się kilka punktów lutowniczych. Niestety dobre lutowanie wymaga przede wszystkim praktyki, a ta przychodzi z czasem. Urządzanie jakimś cudem złożyłem do kupy, a potem wsadziłem do jakiegoś radia i się cieszyłem, że działa ![]() Elektroniczna kostka do gry - tutaj z lutowaniem poszło mi znacznie lepiej i urządzenie wyglądało znacznie całkiem przyzwoicie. Myślę, że tego typu zabawki są najlepsze na początek - ważne jest by było widać lub słychać, że urządzenie działa oraz nie trzeba było go dostrajać, tylko działało dobrze już od pierwszego uruchomienia. |
|||
29-12-2009, 19:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2009 19:25 przez duch.)
|
|||
|
|||
RE: Wasze pierwsze złożone KIT'y
Hm moim pierwszym kitem też był wskaźnik wysterowani i mam dokładnie takie same wrażenia jak mój przedmówca luty koszmarne ale za to jaka satysfakcja że ładnie wygląda
![]() |
|||
09-02-2010, 17:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2010 17:33 przez sowalski.)
|
|||
|
|||
Moim pierwszym Kitem był ultradżwiękowy odstraszacz owadów
![]() ![]() |
|||
14-04-2010, 22:24
|
|||
|
|||
jestem poczatkujacym to znacz gorzej niz początkujący
![]() ![]() i chciałbym kupić taki kit możecie mi powiedzieć gdzie coś takiego moge kupić??? szukałem na necie i nie żnalazłem |
|||
15-04-2010, 16:04
|
|||
|
|||
Generalnie na początek najlepsze są kity proste, nie wymagające specjalnych umiejętności do zmontowania, oraz efektowne - aby było widać ich działanie. Dobrze nadają się różne wzmacniacze audio o mocy kilku do kilkunastu watów, różne efekty dźwiękowe i świetlne. Poszukaj w sklepach elektronicznych, a na pewno znajdziesz coś dla siebie.
|
|||
13-05-2010, 12:54
|
|||
|
|||
moim pierwszym kitem był zasilacz na lm317 bodaj ... bo takie zadanie dostałem w technikum "złóż se zasilacz" do tej pory jestem wdzięczny za to Panu profesorowi Posyłkowi
drugi był wzmacniacz 2 x 20 W na dwóch 2005 ...potem jeszcze dwa złożyłem takie no i tak już zostało, z lutownicą herbie ![]() |
|||
13-05-2010, 12:57
|
|||
|
|||
(13-05-2010 12:54)Zgrocca napisał(a): moim pierwszym kitem był zasilacz na lm317 bodaj ... bo takie zadanie dostałem w technikum "złóż se zasilacz" do tej pory jestem wdzięczny za to Panu profesorowi Posyłkowipragnę dodać że było to w czasach dość odległych kiedy internet był dla wybrańców, a sklep z częściami elektronicznymi obiektem nabożnych pielgrzymek. ![]() |
|||
15-07-2010, 19:41
|
|||
|
|||
Mój pierwszy kit to był wyłącznik dźwiękowy. Polecam na początek łatwy do zmontowania mało elementów i urządzenie jest przydatne.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości