Aktualny czas: 23-05-2012, 09:00
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
Sterowanie temperatur w domu przy piecu węglowym.
|
|
13-01-2012, 11:38
|
|||
|
|||
|
Sterowanie temperatur w domu przy piecu węglowym.
Mam chyba troszkę zrąbaną instalacje u siebie w domu jak mam przełączone na ogrzewanie i wode. To by woda była choć troszkę ciepła temperatura na piecu musi być co najmniej 50 C ale w tedy w domu jest ukrop. Tak że wpadłem na taki plan. By grzać tylko wodę a ogrzewaniem sterować takim sterownikiem jak jest do pieców gazowych.
Niesie to za sobą ryzyko zagotowania się wody dlatego nie chcę totalnie odcinać kaloryferów. Plan jest taki: Dwie pompy wodne, jedna pcha wodę tylko do bojlera druga pcha na dom. Ta do bojlera włącza sie tylko gdy temperatura na piecu przekracza 45-50C ta na dom jest sterowana sterownikiem do pieca gazowego z ustawianiem teperatury nocnej dziennej itd. Do tej drugiej pompy podłączony jest tez sterownik termiczny który włącza tą pompę gdy temperatura na piecu przekracza 80-90C tak by ochłodzić wode w kaloryferach gdyby przypadkiem zbytnio się nagrzała. Zamiast kombinowania z dwoma pompami chciałem wczesniej wstawic zawór elektryczny którym sterowałby sterownik od pieca gazowego z tym że obawiam się bardzo braku prądu bo gdyby ten zawór był zamkniety i brakło by prądu na dłużej to już napewno zagotuje mi wodę w piecu i może być nie miło. A tak w razie braku prądu po prostu odetnie zasilanie na pompach i wszystko pójdzie grawitacyjnie. Martwi mnie tylko to czy woda ciepła nie będzie *uciekać* do domu gdy będzie włączona tylko pompa do bojlera. Mam nadzieje że nie będzie bo pompa nie tylko pcha ale też i wciaga wode z pieca. Co o tym myślicie ? Kolejna sprawa to muszę zrobić/kupic sterownik który przy dwóch wejściach A i B na 12V włączał by pompe na dom w wypadku gdy jest prąd w A lub/i w B. Może można coś takiego kupić ? |
|||
|
14-01-2012, 19:46
|
|||
|
|||
|
RE: Sterowanie temperatur w domu przy piecu węglowym.
Możesz użyć mikrokontrolera, czujników temperatury i przekaźników do zbudowania układu sterującego. Kupno gotowego sterownika na pewno wyjdzie drożej, ale masz pewność co do działania i funkcjonowania instalacji. Chociaż nie wiem czy jest sens budowania czegoś takiego, skoro piszesz, że to wina instalacji, która po osiągnięciu przez wodę 50 stopni Celsjusza wpuszcza bardzo gorącą wodę. Pewnie taniej wyjdzie naprawa.
Jeśli się nie mylę, można spotkać dwa rodzaje elektrozaworów - neutralnie otwarte i neutralnie zamknięte. Poczytaj, poszukaj. Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web |
|||
|
15-01-2012, 10:14
|
|||
|
|||
|
Dzięki za odpowiedź poszukałem takiego zaworu i coś znalazłem w poniedziałek będę tam dzwonił by dowiedzieć się czegoś więcej. W domu w którym wcześniej mieszkałem był też piec węglowy i jeśli temperatura na zewnątrz nie była strasznie niska (-15, -20 C) wystarczyło ustawić piec na 38-39C i w domu było ciepło - pod warunkiem ciągłego grzania oczywiście. Z tym że woda też była taka sobie (za słaba na kąpiel) więc wieczorem przełączałem na bojler i podnosiłem na 45-50C. Tu jest troszkę inaczej bo przy temperaturze na piecu 40C woda w bojlerze się nie grzeje albo grzeje się bardzo słabo. W zasadzie do kąpieli nadaje się dopiero przy temperaturze na kotle powyżej 60 C. Może tak być że dłużej się tu nagrzewa dlatego chciał bym by raczej zawsze była ciepła w bojlerze. Dlatego chce się z tym pobawić.
|
|||
|
16-01-2012, 00:05
|
|||
|
|||
|
Ma się rozumieć, że sterowanie piecem odbywa się elektronicznie?
Jeśli tak, to najlepiej by było jakbyś wrzucił tu jakieś informacje na temat niego. Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web |
|||
|
15-02-2012, 17:32
|
|||
|
|||
|
Witam, przypadkiem dostałem się na to forum (i chyba zostanę
) Jeżeli chodzi o zmniejszenie temp.na grzejniki to najprostszym rozwiązaniem będzie chyba zawór trój lub czterodrogowy. Pozdrawiam
|
|||
|
15-02-2012, 20:55
|
|||
|
|||
|
Jak najbardziej zapraszamy.
Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc

) Jeżeli chodzi o zmniejszenie temp.na grzejniki to najprostszym rozwiązaniem będzie chyba zawór trój lub czterodrogowy. Pozdrawiam