Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co to może być?
10-01-2012, 19:01
Co to może być?
Mam pytanie dotyczące rur ciepłowniczych. Znajomy mieszka obok węzła cieplnego i od 2 lat stale słyszy dochodzący stamtąd hałas. Jest tam zepsuty jeden z zaworów, a hałas - jakby dudnienie, słychać w tych rurach.
Tych zaworów jest tam więcej. Wcześniej tego dudniącego hałasu nie było, był jedynie słyszalny szum wody, który nie przedostawał się do mieszkania. Nie wiadomo, co to może być. Jest podejrzenie, że ciepłownia zaczęła puszczać wodę pod zwiększonym ciśnieniem, za czym przemawiałby fakt, że w mieszkaniach temperatura dochodzi do 40 stopni. Jednakże byłoby to ciśnienie jeszcze w dopuszczalnej normie. Co ciekawe, w budynku tym jest jeszcze jeden węzeł i tam nie słychać tego dudnienia. Pytam na tym forum, bo nigdzie w internecie nie znalazłem technicznych porad.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
10-01-2012, 19:13
RE: Co to może być?
ja też sie przyłanczam do pytania u mnie też tak słychać i niekiedy ten problem jest naprade bardzo irytujący...

Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
10-01-2012, 20:14
Jeśli was to niepokoi możecie to zgłosić do ciepłowni lub wodociągów.
Ten hałas i dudnienie nie koniecznie muszą być przyczyną zwiększenie ciśnienia czy uszkodzenia zaworu. Może to być przyczyna przenoszenia się drgań na rury co doprowadza do dudnienia i hałasu.

...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka...
11-01-2012, 16:53
odnośnie mojego pytania, to jest to starszy człowiek i z tego powodu bardzo cierpi. Zgłaszał w ciepłowni i w administracji, więc jedni zwalają na drugich, ale wygląda na to, że są to drgania przenoszone z zewnątrz, bo zamknięcie wejściowych zaworów nie spowodowało ustania hałasu. Problem w tym, skąd te drgania miałyby pochodzić, skoro wcześniej tyle lat mieszkał i nic takiego nie było słychać, widocznie coś tam musiało być niedawno zmienione i to właśnie mnie zastanawia
11-01-2012, 17:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2012 17:58 przez kondzio-93.)
Rury ciepłownicze często idą wzdłuż drug i to właśnie z niej mogą się przenosić drgania ale może być wiele innych przyczyn.

Możesz zadzwonić po pogotowie wodociągowe i ich wezwać, jeśli oni to oleją i nic z tym nie zrobią zawsze możesz wejść na drogę sądową, ponieważ takie dudnienie obniża wartość mieszkania no i oczywiście jest bardzo irytując i denerwujące lecz dla osoby mieszkającej w tym mieszkaniu przez dwa lata jest to już po prostu męczące zwłaszcza że jest to osoba starsza.

P.S.
Jak głośny jest ten dźwięk, do czego mógł byś go porównać (odnośnie głośności).

...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka...
26-03-2012, 14:22
a ten hałas to taki metaliczny - jak tak to jest słabe mocowanie rury metalowej (żeliwnej) choć akurat konstrukcja rur się nieco zmieniła. Po necie widzę, że wielu ludzi irytują dudniące rury .

Ogłoszenia Zlecenia
Odpowiedz