Aktualny czas: 23-05-2012, 08:52
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
Wykorzystanie starego laptopa
|
|
28-12-2011, 00:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2011 20:25 przez hazor90.)
|
|||
|
|||
|
Wykorzystanie starego laptopa
Witam.
Chciałbym pochwalić się swoją konstrukcją. Wszystko zaczęło się od tego, że dostałem starego laptopa COMPAQ ARMADA E500. ![]() Służył mi przez jakiś czas do internetu, i całkiem przyzwoicie się sprawował (bateria trzymała 1h - jak na tak starego laptopa to super wynik!). Jego parametry: CPU: 500Mhz RAM: 196MB GPU: ATI VRAM 16MB HDD: 5GB System jaki siedzi na tym laptopie to 51lite - świetny XPek bez zbędnych rzeczy. ![]() Naszła mnie chęć na obejrzenie mojego ulubionego serialu na TV 32", a jako że nie miałem odtwarzacza DVD musiałem coś zrobić. Kupiłem kable Audio i RGB i włączyłem film z USB. Działało pięknie!Następnie przypomniałem sobie o świetnej konsoli jaką jest Playstation 1 i przyniosłem ją ze strychu. Niestety, jej laser już się zużył. Wtedy przypomniałem sobie, że przecież jest emulator PSX - ePSXe. Zabrałem się za testowanie tego emulatora z grami. Na początku cięły się niemiłosiernie, lecz po 10 minutach konfiguracji sterowników graficznych emulatora działało przepięknie. Z padem do PC super się gra. ![]() Musiałem kupić hub USB, ponieważ w tym laptopie jest tylko jeden port USB, przez co nie mogłem podłączyć naraz pendrive'a, pada, i karty wi-fi. I tak oto laptop Compaq Armada E500 zagościł w szafce pod telewizor gdzie pełni funkcję konsoli i DVD. Aktualnie męczę "Crash Bash", "Yu-Gi-Oh Fordbidden Memories" i oglądam serial Dr. House. ![]() Chciałem przez to pokazać, że starego sprzętu nie musimy wyrzucać, a użyć go do innych celów. Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web |
|||
|
28-12-2011, 20:05
|
|||
|
|||
|
RE: Wykorzystanie starego laptopa
Dokładnie - starocie można wykorzystać - ja kupiłem parę miesięcy temu niewielki, śmieszny komputerek o 128MB RAM'u i takiej samej ilości pamięci na system. Mocy wystarczy by odtwarzać muzykę i od biedy przeglądać internet w bardzo okrojonej przeglądarce, ale można też zrobić z tego domowy serwer plików (po podłączeniu dysku/pendrive przez USB) i przy okazji w nocy uzupełniać ten zestaw plików pobierając następne
. Nie trzeba nawet monitora, można dostać się przez przeglądarkę/FTP/SSH.Do zabaw z takimi komputerkami polecam Tiny Core Linux, zajmuje kilkanaście MB i daje całkiem fajną bazę pod rozbudowę. A do ściągania - pyLoad. Można nieźle przećwiczyć używanie tekstowych poleceń terminala. |
|||
|
14-01-2012, 19:38
|
|||
|
|||
|
Nie muszę wykorzystywać tego laptopa do pobierania plików, mam wystarczająco szybkie łącze, aby pobrać to co mi się podoba.
![]() Co do domowego serwera plików, to pomyślę o tym. System jaki w nim siedzi to okrojony XP'ek - każdy sobie teraz pomyśli: "okrojony to pewnie nic nie działa". Akurat twórca tej przeróbki bardzo się postarał i usunął tylko najmniej potrzebne komponenty. Nazwa tej przeróbki to 51lite. Polecam. ![]() Może ktoś jeszcze wypowie się na temat mojego pomysłu wykorzystania starego laptopa? Gdy ktoś ma dobrego laptopa, lecz z zepsutą matrycą jest - dziwnie to brzmi - w lepszej sytuacji. Rolę monitora może spełniać telewizor. Jeśli laptop będzie miał lepsze osiągi, wtedy można postawić emulator czegoś lepszego - na przykład emulatora konsoli Playstation 2. Czekam na opinie.
Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web |
|||
|
02-05-2012, 13:29
|
|||
|
|||
|
Jak dla mnie ekstra pomysł. Gdzieś też mam stary laptop, może też ogarnę go i zrobię tak jak Ty, albo przy zmianie aktualnego lapka tak zrobię. Co oprócz konsoli i odtwarzacza można zmieścić w takim lapku?
online project management Zarządzanie Projektami |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc

![[Obrazek: post-12-1317729970.jpg]](http://forum.ge/uploads/post-12-1317729970.jpg)