Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wykorzystanie starego laptopa
28-12-2011, 00:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2011 20:25 przez hazor90.)
Wykorzystanie starego laptopa
Witam.
Chciałbym pochwalić się swoją konstrukcją. Wszystko zaczęło się od tego, że dostałem starego laptopa COMPAQ ARMADA E500.
[Obrazek: post-12-1317729970.jpg]
Służył mi przez jakiś czas do internetu, i całkiem przyzwoicie się sprawował (bateria trzymała 1h - jak na tak starego laptopa to super wynik!).
Jego parametry:
CPU: 500Mhz
RAM: 196MB
GPU: ATI VRAM 16MB
HDD: 5GB

System jaki siedzi na tym laptopie to 51lite - świetny XPek bez zbędnych rzeczy. Smile

Naszła mnie chęć na obejrzenie mojego ulubionego serialu na TV 32", a jako że nie miałem odtwarzacza DVD musiałem coś zrobić. Smile Kupiłem kable Audio i RGB i włączyłem film z USB. Działało pięknie!

Następnie przypomniałem sobie o świetnej konsoli jaką jest Playstation 1 i przyniosłem ją ze strychu. Niestety, jej laser już się zużył. Wtedy przypomniałem sobie, że przecież jest emulator PSX - ePSXe. Zabrałem się za testowanie tego emulatora z grami. Na początku cięły się niemiłosiernie, lecz po 10 minutach konfiguracji sterowników graficznych emulatora działało przepięknie. Z padem do PC super się gra. Smile

Musiałem kupić hub USB, ponieważ w tym laptopie jest tylko jeden port USB, przez co nie mogłem podłączyć naraz pendrive'a, pada, i karty wi-fi.

I tak oto laptop Compaq Armada E500 zagościł w szafce pod telewizor gdzie pełni funkcję konsoli i DVD. Aktualnie męczę "Crash Bash", "Yu-Gi-Oh Fordbidden Memories" i oglądam serial Dr. House. Big Grin
Chciałem przez to pokazać, że starego sprzętu nie musimy wyrzucać, a użyć go do innych celów.

Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
28-12-2011, 20:05
RE: Wykorzystanie starego laptopa
Dokładnie - starocie można wykorzystać - ja kupiłem parę miesięcy temu niewielki, śmieszny komputerek o 128MB RAM'u i takiej samej ilości pamięci na system. Mocy wystarczy by odtwarzać muzykę i od biedy przeglądać internet w bardzo okrojonej przeglądarce, ale można też zrobić z tego domowy serwer plików (po podłączeniu dysku/pendrive przez USB) i przy okazji w nocy uzupełniać ten zestaw plików pobierając następne Smile. Nie trzeba nawet monitora, można dostać się przez przeglądarkę/FTP/SSH.

Do zabaw z takimi komputerkami polecam Tiny Core Linux, zajmuje kilkanaście MB i daje całkiem fajną bazę pod rozbudowę. A do ściągania - pyLoad. Można nieźle przećwiczyć używanie tekstowych poleceń terminala.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
14-01-2012, 19:38
Nie muszę wykorzystywać tego laptopa do pobierania plików, mam wystarczająco szybkie łącze, aby pobrać to co mi się podoba. Wink
Co do domowego serwera plików, to pomyślę o tym.
System jaki w nim siedzi to okrojony XP'ek - każdy sobie teraz pomyśli: "okrojony to pewnie nic nie działa". Akurat twórca tej przeróbki bardzo się postarał i usunął tylko najmniej potrzebne komponenty. Nazwa tej przeróbki to 51lite. Polecam. Wink

Może ktoś jeszcze wypowie się na temat mojego pomysłu wykorzystania starego laptopa? Gdy ktoś ma dobrego laptopa, lecz z zepsutą matrycą jest - dziwnie to brzmi - w lepszej sytuacji. Rolę monitora może spełniać telewizor. Jeśli laptop będzie miał lepsze osiągi, wtedy można postawić emulator czegoś lepszego - na przykład emulatora konsoli Playstation 2.

Czekam na opinie. Smile

Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web
02-05-2012, 13:29
Jak dla mnie ekstra pomysł. Gdzieś też mam stary laptop, może też ogarnę go i zrobię tak jak Ty, albo przy zmianie aktualnego lapka tak zrobię. Co oprócz konsoli i odtwarzacza można zmieścić w takim lapku? Smile

online project management Zarządzanie Projektami
Odpowiedz