Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BEETLEBOT - prosty robocik dla każdego
16-12-2011, 23:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2012 18:40 przez kondzio-93.)
Big Grin BEETLEBOT - prosty robocik dla każdego
Beetlebot jest chyba najprostszym robotem a raczej robocikiem na świecie chociaż moim zdaniem robot powinien miec bardziej skąp likowaną elektronikę niż kilka polutowanych ze sobą elementów.
Kiedyś oglądając materiały makemagazine natrafiłem na filmik w którym pokazywano jak go skonstruować i pomyślałem, że też z chęciom bym sobie takiego zrobił ponieważ jest śmieszny i prosty, ale nie miałem wszystkich elementów potrzebnych do budowy ale gdy już wszystko zdobyłem to zabrałem się do pracy.

Do budowy potrzebujemy:
-2 x microswitch
-2 x silniczek elektryczny (moje zostały wymontowane z napędów CD)
-2 x konektor
-koszyk na 2 baterie LR6 (AA)
-kabelki
-blaszka
-mały włącznik
-folia termokurczliwa
-jakiś koralik lub kółeczko
-spinacz biurowy
-kawałek pleksi, lub deseczki

[Obrazek: 046614f13912632bgen.jpg]

Trochę o budowie - nie będę się za bardzo rozpisywał lepiej oddadzą to zdjęcia
Sama budowa nie jest skomplikowana najlepiej zacząć od "podwozia" w moim przypadku jest to pleksi o wymiarach 68mm x 113mm.
Teraz możemy zacząć montaż poszczególnych elementów najlepiej przykleić je klejem na gorąco, silniczki jaki i microswitch'e najlepiej by były pod kątem a koszyk na baterie po środku. Jeśli chodzi o kierunek obrotów silniczka musi być ona taki by robocik jechał do przodu, odpowiednie podłączenie najlepiej rozkminić przy pomocy baterii i kilku kabelków (tak robiłem to ja).

Jak mamy już wszystko przyklejone możemy zabrać się za docinanie kabelków i lutowanie.

[Obrazek: 99bed9f7258908ffgen.jpg]

Oto profesjonalny schemat stworzony profesjonalnym programem Paint Big Grin
[Obrazek: e09f4b96401da056.jpg]

Jeśli wszystko już działa przyszedł czas na czułki. W konektory wlutowujemy jakiś sztywny drucik który będzie czułkami, na to wszystko nakładamy izolację termokurczliwą, zakładamy na microswitch i podgrzewamy tak by się skurczyła i dobrze się wszystko trzymało.

[Obrazek: ff9cc121707e536dgen.jpg]

Koralik lub kółko o którym pisałem wcześniej potrzebny będzie do zrobienia tylnej "osi".
[Obrazek: a8c18f21c1d615fdgen.jpg]

Oczywiście trzeba pamiętać by na zębatkę także założyć izolację termokurczliwą dzięki niej będzie lepsza przyczepność.
[Obrazek: 8443c5b01610e843gen.jpg]

################################################################################​#######

Oto kilka zdjęć i filmik mojego beetlebot.

[Obrazek: 7f20041fab8c3bb1.jpg]

[Obrazek: 384db341988d51fe.jpg]

[Obrazek: e54fe4bde0456687.jpg]

>>>>> KLIK I FILMIK <<<<<

Już tak na sam koniec chciałem napisać, że jest to ciekawy projekt do szkoły chodzi mi tu oczywiście o szkołę podstawową w której na przyrodzie trzeba zrobić jakiś projekt który jest oceniany i myślę, że taki robocik jest dobrym wyborem ponieważ jest prosty i ciekawy.

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy przy budowie.

...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
17-12-2011, 13:45
RE: BEETLEBOT - prosty robocik dla każdego
Brawo, rzeczywiście prosta i bardzo fajna konstrukcja. Bardzo mi się podoba wykonanie. Dobrze, a jeżeli robot najedzie prostopadle do ściany i załączy się 2 krańcówki to staje, czy zmienia się polaryzacja i silniczki kręcą się odwrotnie?? Trochę ciężko się połapać w tych kreskach Wink

[Obrazek: userbar7.jpg]
ERES - Elektronika dla początkujących.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
17-12-2011, 14:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2011 14:15 przez hazor90.)
Mam takie microswitch'e tylko że bez dźwigni Sad

Fajnie by było zrobić takie roboty dużo mniejszych rozmiarów i w dużych ilościach wypuścić je na jakiś obszar Big Grin Ciekawe jakby to wyglądało.

Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web
17-12-2011, 17:18
Cytat:a jeżeli robot najedzie prostopadle do ściany i załączy się 2 krańcówki to staje, czy zmienia się polaryzacja i silniczki kręcą się odwrotnie??

Jeśli załączą się dwa to wtedy obróci się o około 90* w lewo lub prawo.

...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka...
Odpowiedz