Aktualny czas: 23-05-2012, 00:53
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
Termos plecakowy
|
|
14-12-2011, 20:59
|
|||
|
|||
|
Termos plecakowy
Witam serdecznie.
Na początku chciałbym się przywitać, jako że jestem nowy na forum. Od razu piszę w czym rzecz - chciałbym skonstruować coś na wzór termosów plecakowych. Ich cena jest wysoka, a konstrukcja na tyle prosta, że chyba warto spróbować zrobić coś takiego samemu. Niestety z majsterkowaniem nie mam zbyt wiele wspólnego i chciałbym, abyście zweryfikowali moje założenia i ew. wyprowadzili mnie z błędu. Chcę otrzymać coś takiego: ![]() Zauważcie, że z termosu schowanego w plecaku idzie wężyk z zaworkiem umożliwiający szybkie i łatwe nalewanie gorących napojów. Na tym zdjęciu przedstawiony jest wariant ze sprężonym powietrzem, ja chcę to maksymalnie uprościć i zakładam, że wystarczy siła grawitacji ![]() Otóż co planuję: 1. Zakup sporego plecaka wojskowego ze stelażem (jednak kilka ładnych kilogramów na plecach, więc warto aby był w miarę wygodny). Coś takiego: 2. Zakup termosu gastronomicznego 10l - mniej więcej taki jak na zdjęciu: ![]() I teraz moje pytania i wątpliwości: 1. Rurka do nalewania napoju - czy uda mi się usunąć kranik z tego termosu i podłączyć tą rurkę w tamto miejsce, a jej drugi koniec trzymać w ręce? - z jakiego materiału musi być wykonana ta rurka, aby nie stopiła się pod wpływem gorącego napoju? - jak uszczelnić połączenie rurki z termosem i kranikiem? 2. Utrzymanie wys. temp. - czym najlepiej wypełnić wnętrze plecaka, aby maksymalnie długo utrzymać odpowiednią temperaturę cieczy? - trzeba zrobić jakiś rękaw chroniący rurkę - jakaś folia termiczna obszyta materiałem i montowana na rzep? jak uważacie? 3. Powierzchnia reklamowa - gdzie dostanę taką przeźroczystą folię, którą obszyję plecak i włożę pod spód plakat reklamowy? To chyba tyle, bardzo proszę o rady. A może na forum jest ktoś chętny, aby wykonać taki projekt, naturalnie odpłatnie. Dostarczyłbym potrzebne materiały. Liczę na Was i pozdrawiam! |
|||
|
14-12-2011, 22:05
|
|||
|
|||
|
RE: Termos plecakowy
Jest to jak najbardziej do wykonania.
Cytat:czy uda mi się usunąć kranik z tego termosu i podłączyć tą rurkę w tamto miejsce, a jej drugi koniec trzymać w ręce?Na pewno da się usunąć kranik a w jego miejsce zamatować wężyk, ale niestety nie wiem jak ponieważ musiał bym widzieć jak dokładnie wygląda miejsce w którym jest ten kranik. Cytat: z jakiego materiału musi być wykonana ta rurka, aby nie stopiła się pod wpływem gorącego napoju?Myślę że, najlepiej gdyby był to wężyk zbrojony taki jak do paliwa, o średnicy 10 albo 12 (oczywiście nowy nie używany). http://autosiatki.pl/wezyki-paliwowe-zbr...gielitowe/ Cytat:jak uszczelnić połączenie rurki z termosem i kranikiem?Możesz użyć np. silikonu albo kleju do wysokich temperatur ale musisz się upewnić że nie zawiera żadnych szkodliwych związków. http://www.autkoplus.com/product/id/3871...350-stopni Cytat:czym najlepiej wypełnić wnętrze plecaka, aby maksymalnie długo utrzymać odpowiednią temperaturę cieczy?Ja bym stawiał na styropian tani, łatwo go dociąć no i dobrze utrzymuje temperaturę, wystarczy że dokładnie obłożysz nim termos i robisz wieko na górę. Cytat:trzeba zrobić jakiś rękaw chroniący rurkę - jakaś folia termiczna obszyta materiałem i montowana na rzep? jak uważacie?W niektórych marketach w dziale mrożonki itp. można kupić reklamówki termiczne, nie wiem dokładnie z czego są zrobione ale jak coś do nich włożysz dobrze zamkniesz i zawiniesz to w miarę dobrze trzymają temperaturę. I po prostu taką reklamówką rozciąć i owinąć nią dokładnie wąż i np. obszyć materiałem. Albo po prostu kupić folię lub taśmę termiczną. Cytat:gdzie dostanę taką przeźroczystą folię, którą obszyję plecak i włożę pod spód plakat reklamowy?Szukałem takiej foli ale nie udało mi się znaleźć, ale jeśli plecak który zakupisz będzie miał płaską powierzchnie z tyłu to możesz kupić anty ramę i ją zamatować zamiast foli (anty ramy najczęściej maja na przodzie szkło ale możesz poszukać takich tańszych które będą miały pleksi dzięki czemu się nie zbije). ...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka... |
|||
|
14-12-2011, 23:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2011 23:26 przez xmissile.)
|
|||
|
|||
|
Wielkie dzięki! Myślę jeszcze nad jakimś uchwytem na kubki. Najlepiej taka tuba jaka jest w dystrybutorach biurowych z wodą. Może właśnie zamiast kombinować jak ją zrobić postaram się kupić gotową w jakimś serwisie z częściami do tego typu maszyn.
No cóż, nie pozostaje mi nic innego jak brać się do roboty. ![]() Gdyby, odpukać, pojawiły się jakieś problemy to pozwolę sobie poprosić o pomoc. Miłego wieczoru C: |
|||
|
15-12-2011, 18:52
|
|||
|
|||
|
Znalazłem jeszcze firmy w których możesz zakupić podajnik kubeczków.
https://www.osmoza.com/product_info.php/products_id/288 http://www.woda24.pl/46/podajnik-do-kubkow/ ...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka... |
|||
|
15-12-2011, 20:31
|
|||
|
|||
|
ale nie rozumie po co ci to?
Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem |
|||
|
15-12-2011, 20:49
|
|||
|
|||
Cytat:ale nie rozumie po co ci to?Niedziwne, że nie rozumiesz po co mu to ponieważ nie napisał do czego ma zamiar go wykorzystywać, ale ogólnie możemy wywnioskować, że chce przemieszczać się z jakimś gorącym napojem. Termos plecakowy często wykorzystywane są np. na targach handlowych po hali chodzą osoby które oferują kawę lub herbatę są one także wykorzystywane w wielu innych sytuacjach. Termosy plecakowe nie są aż tak skąp konstrukcją ale za to są dość drogie, cena w zależności od modelu i wyposażenia waha się od około 500 do nawet 1700 zł. ...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka... |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc

![[Obrazek: img_43a33e19-314f-4247-8e1b-dcb832cfc4a2_o.jpg]](http://rynekhoreca.pl/files/4/4/4/img_43a33e19-314f-4247-8e1b-dcb832cfc4a2_o.jpg)

![[Obrazek: 385951.jpg]](http://www.bhinvest.pl/images/385951.jpg)