Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowa klasa A wzmacniacz P18W1R
12-12-2011, 11:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2012 01:04 przez fageKis.)
Nowa klasa A wzmacniacz P18W1R
Termin kl.A gwarantuje pewną subiektywną jakość. "Nowa kl.A" jest podróbką kl.A i od precyzji wykonania wzmacniaczy P6--18Wsd zależy końcowy efekt ich jakości. Dzięki specjalnym zabiegom wzmacniacze kl.B mogą mieć wysoką jakość: prosta i dynamiczna stabilizacja prądów spoczynkowych, wybranie jedynie czystego sterowania się prawie wszystkich tranzystorów wzmacniacza, zastosowanie profesjonalnej jakości modułu zewnętrznego i globalnego sprzężenia zwrotnego. Takiej jakości wzmacniacze liniowo wzmacniają detal obwiedni głównej amplitudy i przez to popularna jakość nie traci drobnych harmonicznych i nic się upiększa. Aby i popularna jakość była tak wiernym wzmacniaczem ładnie wzmacniana potrzebny jest dodatkowo mojej konstrukcji audio filtr AFE. Każda dodatkowo zastosowana technika znacznie poprawia jakość wzmacniacza: stosowanie ekranów wewnętrznych, logicznych połączeń na węzłach prądowo-napięciowych, stosowanie stabilizowanych zasilaczy mocy -łącznie z złożonymi i wyjściowymi filtrami kondensatorowymi zasilającymi, przyśpieszanie stopni wzmocnienia, selekcja tranzystorów i końcowe poprawki i regulacje. Te wszystkie trudności może dają lepszą jakość od prostej techniki wzmacniaczy lamp elektronowych -bo i lampami też wszystkiego nie można osiągnąć. Nowa kl.A jest tylko reklamą i w rzeczywistości są to wzmacniacze pełno czystej techniki i nie gorszej od wzm.klA. Podałem dodatkowy wzmacniacz słuchawkowy -jako komplet wyposażenia wzmacniacza.
Spis rezystorów jest przykładem i dotyczy jednego kanału wzm.mocy z zewnętrznym modułem sprzężenia zwrotnego. Takie wzmacniacze mają wiele części i należą do drogich wzmacniaczy i pracochłonnych i mija się z celem wykonanie ich nie dokładnie, a jak mogą być drogie to zorientować się można na specjalnych aukcjach i w krajach o najwyższej stopie życiowej.

Zastosowałem i adaptowałem filtr audio Kontur1, z wzmacniacza Kleopatra -WST102. Przedwzmacniacz posiada dużą czułość i potencjometr P22k powinien być logarytmiczny. Potencjometr P47k służy do balansu (w takich potencjometrach obie rezystancyjne podkowy powinny być odwrócone względem siebie o 180*(można przerobić pot.Log i odwrócić jedną zewnętrzną podkowę i nie musi to być specjalny potencjometr do balansu). Potencjometr P2.4k służy do ustawienia rezystancji wejściowej na Rin=280k. Każdy Kontur wymaga dopasowania poziomu sygnału P22k i dla maksymalnej wartości P90k wzmacniacz powinien dać moc P6W4R, czyli odpowiada to napięciu wyjściowemu Uo=4.9V/4R. Wstępne ustawienie poziomu P22k i dla maks rezystancji P90k powinno być sygnalizowane LED: żółta P=3W, czerwona P=6W, niebieska P więcej jak 6W. Położenie środkowe balansu P47k odpowiada rezystancji Rd=46k od strony R=10k i przeciwna strona ma wartość Rd=1,1k. Odczep dla Konturu P90k ma wartość 20k -od strony masy. Wstępna regulacja poziomu P22k daje właściwe działanie audio filtru Kontur. Wysokiej jakości wzmacniacz nie musi mieć barwy dźwięku i wystarcza Kontur, czyli jest to najlepsza korekta barwy dźwięku, włączana przełącznikiem. Zastosowałem czulszy moduł wzmocnienia, który można też zastosować do globalnego sprężenia zwrotnego -dla końcówki mocy i jego czułość jest Vin=40mVP, a poprzedni miał czułość 140mVp i dzięki temu można zmniejszać zniekształcenia 3x więcej. Dla wzmacniacza Kleopatra i dla P20W/4R potencjometr P90k jest pełną wartością P120k(90k+30k) i poziom napięcia wejściowego odpowiada Vin=190mV, czyli nie wolno przesterować wejść i dlatego WST102 były i są dobrymi wzmacniaczami i używane były w śmiesznie niskiej cenie.

Załączone pliki Miniatury

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz