Ankieta: Zasilacz na AVT-736 czy na LM317
AVT-736
LM317
Inny (podaj w odpowiedzi)
[Wyniki ankiety]

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zasilacz warsztatowy - na kicie czy na LM317?
11-12-2011, 10:35
Zasilacz warsztatowy - na kicie czy na LM317?
Jaki zbudować zasilacz warsztatowy? Na kicie AVT-736 czy na układzie LM317? W AVT-736 http://sklep.avt.pl/p/pl/48562/ekonomicz...ntazu.html trzeba zrobić kilka modyfikacji. Do LM317 musiałbym wytrawić płytkę, a powiem szczerze - nie chce mi się. Szczególnie, że robię płytki markerem. Z drugiej strony LM317 może mieć lepsze parametry.
Zaznaczę, że dysponuję tylko trafem 12V 2A.

"Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno." - Edward Murphy
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
11-12-2011, 11:35
RE: Zasilacz warsztatowy - na kicie czy na LM317?
Pomyliłem się, zamiast LM317 wybrałem w głosowaniu AVT-736. W tym kicie max. prąd wynosi tylko około 0,25A, ale za to jest tani i masz od razu wytrawioną płytkę oraz diody sygnalizujące pracę.

Zasilacza na LM317 wcale nie musisz składać na specjalnie wytrawionej płytce, kup kawałek płytki uniwersalnej i po sprawie (tym bardziej, że schemat jest dość prosty). LM317 ma maksymalny prąd 1,5A (LM350 aż 3A), co na pewno jest jego wielkim plusem w porównaniu do wcześniej wymienionego kitu.

A taki kit: http://www.sklep.avt.pl/p/pl/1107/mikrop...ntazu.html
Nie byłby lepszy? Co prawda droższy, ale masz wyświetlanie napięcia i prądu. O zaprogramowanie mikrokontrolera nie musisz się martwić - będzie już zaprogramowany.

Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web
11-12-2011, 11:58
AVT736 można niby przystosować do większego prądu (nawet chciałem zrobić regulację ograniczenia prądu). Ten drugi kit, cóż. Brak regulacji napięcia , ograniczenia prądu i trochę boję się mikrokontrolerów. Ale domyślam się, że te regulacje możnaby dorobić. Jakiś dzielnik napięcia z potencjometrem. Ale do nie jest do końca to czego szukam. Jeśli jakiś kit to raczej ten AVT736 ze względu na cherlawe trafo. Jeżeliby na prawdę było warto rozważyłbym kupno nowego trafnsformatora.

11-12-2011, 12:55
zrób na lm317 !!! jest lepszy parametry też niczego sobie.Nawet w pająku można polutować...

Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
11-12-2011, 13:18
Da radę dorobić do tego to ograniczenie prądu i może sygnalizację diodami? Bo to fajny bajer Smile

11-12-2011, 15:53
Tak, wszystko da się zrobić. LM317 ma zabezpieczenia przeciwzwarciowe i nie tylko, a widzę, że masz trafo 12V 2A, to na pewno lepszy jest LM317 od tego kitu, który wykorzysta tylko 10-20% tej mocy.

Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web
11-12-2011, 16:24
Proponuję żebyś dorobił o niego sygnalizacje zwarcia jeszcze .mała żecz a pomocna.

Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
11-12-2011, 17:25
1. Można zrobić regulację ogr. prądu potencjometrem na wyjściu?
2. Jak zrobić tą sygnalizację zwarcia?
3. Gdzie i czy można podpiąć wentylator chłodzący z regulatorem obrotów?

11-12-2011, 19:28
1.Można
2.tak:http://obrazki.elektroda.net/31_1204406315.jpg
3 według mnie nie potrzeba .

11-12-2011, 19:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2011 19:42 przez jakubf2007.)
Mam mały radiator, a tak poza tym mam ochotę zrobić sobie taki bajerek, nie muszę wkładać go koniecznie do tego zasilacza Smile Macie jeszcze jakieś pomysły na usprawnienie tego zasilacza (nawet jakieś pierdółki)?

Pytanie do szermier1 : jaki tranzystor T2 dać przed LEDem?

PS.Wyciągnę z tego zasilacza na tym trafo jakieś 15V?

Odpowiedz