Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
rs232 sterowanie
25-11-2011, 21:48
rs232 sterowanie
witam
ostatnio wojuje z rs232 (9 pin) przeszukuję cały internet w poszukiwaniu jakiegoś programu do sterowania nim kiedy już znajdę to okazuje się że nie działa <sprawdzam miernikiem jaki prąd jest na wyjściu chodzi mi o to aby na jego wyjściach pojawiał sie stan wysoki\niski
Macie może jakieś pomysły jak to można zrobić żeby działało???

Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
28-11-2011, 21:14
RE: rs232 sterowanie
Witam,

Jakom programem/programami już próbowałeś? Może błąd leży gdzieś w konfiguracji? Ew. możesz spróbować napisać własny program do sterowania liniami portu, to nie powinno być specjalnie trudne jeśli już miałeś jakąś styczność z programowaniem.

Pozdrawiam.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
29-11-2011, 09:06
np. tymi dwoma .
ale teraz zastanawiam się czy to w ten sposób działa czy potrzeba jeszcze do tego jakiś dodatkowych układów bo gdy oglądałem schematy to nigdzie nie było bez pośredniego podpięcia pod port.
tego drugiego nie mogę wrzucićSmile

Załączone pliki
.zip  com.zip (Rozmiar: 217,32 KB / Pobrań: 3)

Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
29-11-2011, 14:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2011 20:24 przez hazor90.)
Da się to zrobić bezpośrednio przez port, ale wtedy nie masz takich możliwości.

Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web
29-11-2011, 17:14
tzn. jakich możliwości?
Bo nie wiem o co chodzi .

29-11-2011, 20:18
Np. bez układu możesz zapalić powiedzmy 5 diod LED, a z układem 5x tyle. To tylko taki przykład

Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web
29-11-2011, 21:35
ale on ma tylko 9 wyjść to nawet 5 jest dobre.
Chcę to zrobić doświadczalnie liczę na pomoc co może byś nie tak . albo zły program jest.
Może mają z tym coś wspólnego parametry komputera?

30-11-2011, 09:12
Po szkole jeszcze poczytam o RS232 i powiem ci dokładniej co i jak.

30-11-2011, 20:29
no dobra.......czekam z niecierpliwością

Odpowiedz