Aktualny czas: 22-05-2012, 23:53
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
Nóż z nudy.
|
|
13-11-2011, 23:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2012 19:15 przez kondzio-93.)
|
|||
|
|||
|
Witam,
A więc jak można wywnioskować z tematu będzie coś związane z nożem. Jakieś czas temu wygrzebałem w warsztacie taki ładny kawałek blachy a, że nie miałem nic innego do roboty to postanowiłem, że zrobię sobie z niego nóż. Najpierw namalowałem ogólny kształt i go wyciąłem następnie przyszedł czas na popracowanie nad samym ostrzem chwile przy nim podłubałem i trochę mi się to znudziło więc sobie odpuściłem. Po jakimś tygodniu buszowałem po warsztacie i przypomniałem sobie o nie dokończonym nożu więc zabrałem się do dalszej pracy nad moim małym projektem ale tym razem w ruch poszła szlifierka stołowa, papier ścierny i pilniki do metalu, jakieś 30 min. i ostrze było gotowe i przyszedł czas na rączkę, najwięcej problemu sprawiło mi wymyślenie jak połączyć dwie części rączki razem, z wszystkich dziwnych pomysłów wybrałem najprostszy czyli trzy wkręty do drewna. Z deski wyciąłem dwa elementy nałożyłem na nuż i skręciłem śrubami. Po skręceniu przyszedł czas na obróbkę rączki zrobiłem to w najszybszy i najprostszy sposób czyli szlifierką jakieś 10-15 min. i gotowe zostało się tylko jeszcze dopieszczenie przy użyciu papieru ściernego i pilnika co zajęło mi także około 10 min. Na koniec rączkę przetarłem olejem roślinnym tak dla lepszego połyski i właściwie myślałem, że to koniec ale na drugi dzień przypomniałem sobie, że gdzieś miałem kawałek sztucznej skóry i wymyśliłem sobie że zrobię jeszcze ochronną pochwę na ostrze, skórę złożyłem na pół wyciąłem odpowiedni kształt zrobiłem dziurki i zszyłem białą dratwą (która jest już szara) i w ten sposób z jakiś zbędnych rzeczy walających się po warsztacie powstał całkiem ciekawy nóż. Ogólnie nie miałem żadnego dokładnego planu jak ma wyglądać, wszystko wyszło w praniu, po prostu mi się nudziło więc tak sobie dłubałem. Wiem że nie jest on ani dokładny, ani symetrycznie ale właściwie to mi się w nim podoba. Ostrze ma dł. 10,5cm a cały nóż 20cm. Przyczyną powstania tego noża a także tego tematu była nuda z czego wynika to, że mam zbyt dużo wolnego czasu. Jest to także mały przykład na to, że ze zbędnych i nie potrzebnych rzeczy można zrobić coś co będzie przydatne i da nam satysfakcję ponieważ zrobiliśmy coś sami. kondzio-93 ...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka... |
|||
|
14-11-2011, 07:48
|
|||
|
|||
|
RE: Nóż z nudy.
Fajny projekt
wszystko jest estetyczne gratuluję pomysłu sam bym sobie taki zrobił Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem |
|||
|
14-11-2011, 17:35
|
|||
|
|||
|
Teraz czekamy na DIY szablę.
Chciałbym takie coś zobaczyć.
Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web |
|||
|
14-11-2011, 17:49
|
|||
|
|||
|
Szablę hmm... jak znajdę odpowiedni kawałek metalu i będzie mi się chciało to możliwe że zrobię.
...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka... |
|||
|
14-11-2011, 17:51
|
|||
|
|||
|
mógłbyś zahartować ten metal to by ci ten nuż więcej wyżymał
Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem |
|||
|
14-11-2011, 20:56
|
|||
|
|||
|
Właściwie mógłbym ale nie chce mi się go rozkładać ponieważ i tak go nie używam od żadnych ciężkich prac tym bardziej że z tego co się dowiedziałem musiał bym go rozgrzać do temp. 730°C a ciężko było by mi uzyskać taką temp. w domu bo nie posiadam palnika.
|||
|
14-11-2011, 21:07
|
|||
|
|||
|
Wystarczy w piec wsadzić i napalić ogień potem szybko przełożyć do zimnej wody za pomocą szczypiec i gotowe nie ma tej temperatury ale i tak stwardnieje.
Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem |
|||
|
14-11-2011, 21:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2011 21:32 przez kondzio-93.)
|
|||
|
|||
|
Pomyślę nad tym w końcu za jakiś czas i tak będzie trzeba zacząć palić w piecu.
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc

Chciałbym takie coś zobaczyć.