Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skąd wziąść lub czym zastąpić 'złodziejkę' ?
12-11-2011, 21:41
Skąd wziąść lub czym zastąpić 'złodziejkę' ?
Witam,
wiem, że temat niezbyt elektroniczny, ale na forum nie ma działu 'elektryka'.
Mam takie pytanie: czym można zastąpić tzw. 'złodziejkę' ? To, to można dostać w handlu jest strasznie marnej jakości, a ja potrzebuję chociaż na minutę włączyć kilowatową kątówkę.

Są są jakieś inne patenty pozwalające się wpiąć w sieć bez gniazdek ?

Albo może ktoś wie, gdzie dostać porządny rozgałężnik-złodziejkę ?

pozdrawiam
pluton
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
13-11-2011, 10:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2011 10:53 przez kondzio-93.)
RE: Skąd wziąść lub czym zastąpić 'złodziejkę' ?
Ty masz tylko jedno gniazdko w całym domu/warsztacie ?

Jeśli dobrze rozumiem masz jedno gniazdko do którego jest już coś podłączone a ty musisz jeszcze coś do tego podłączyć, zamiast złodziejki możesz zrobić coś takiego:
kup porządną listwę zasilającą na 2, 3 gniazdka, wtyczkę dobrej jakości i gruby przewód i zrób sobie z tego taki krótki przedłużacz gdzie sam przewód będzie miał około 10-15 cm, ja mam tak u siebie i wszystko jest okej.

Albo możesz się podpiąć na "lewo" czyli wyjmujesz gniazdko i podłączasz dodatkowy przewód do styków , kabel wyprowadzasz na zewnątrz zakładasz gniazdko tak ja był, a na kabel zakładasz gniazdko takie jak na przedłużaczu.

...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka...
13-11-2011, 13:39
(13-11-2011 10:52)kondzio-93 napisał(a):  Ty masz tylko jedno gniazdko w całym domu/warsztacie ?

Piwnica w bloku, zero gniazdek. Na chwilę muszę się wpiąć z kątówką.

pozdrawiam
pluton
13-11-2011, 14:47
Aaa... ale na pewno masz tam jakąś lampę możesz użyć taką magiczną złodziejkę
http://allegro.pl/zlodziejka-rozgaleznik...75724.html
Mój dziadkowie także mieszkają w bloku i on właśnie takie coś ma, kupił kiedyś na rynku i powiem ci że nawet dobrze działa czy wiertarka czy wyrzynarka nie ma problemu.

13-11-2011, 17:19
(13-11-2011 14:47)kondzio-93 napisał(a):  Mój dziadkowie także mieszkają w bloku i on właśnie takie coś ma

I to właśnie była treść mojego pytania: Skąd wziąć taki cuś, tylko porządne ?
cyt. "Max moc podłączanego urządzenia 860W 4A 230V"
A mnie potrzeba kilowat Smile

Chyba pójdę na jakieś rozwiązanie typu 'krokodylki' Smile

pozdrawiam
pluton
13-11-2011, 20:32
A masz tam w twojej piwnicy puszkę do której schodzą się przewody od lampy i włącznika światła, bo jeśli jest to możesz się do niej podpiąć i zrobić sobie gniazdko (takie naścienne).
Jeśli dobrze pamiętam to mieszkanie jest tak jakby połączone z piwnicą czyli czy ty pobierasz prąd z mieszkania czy z piwnicy to i tak wszystko liczone jest na twój rachunek więc ty za to płacisz a nie nikt inny więc założenie sobie gniazdka nie będzie nielegalne.

14-11-2011, 17:55
Uważaj tylko żeby ci sąsiedzi nie kradli prądu bo jak pamiętam są tam takie kwadraciki puste przez które z łatwością można rękę wsadzić....

Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
14-11-2011, 18:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2011 18:16 przez kondzio-93.)
Jak gniazdko będzie w odpowiednim miejscu to nikt pewnie nie sięgnie. A swoją drogą ciekawe dlaczego w piwnicach w bloku nie są instalowane gniazdka od razu.

14-11-2011, 21:07
(14-11-2011 18:15)kondzio-93 napisał(a):  A swoją drogą ciekawe dlaczego w piwnicach w bloku nie są instalowane gniazdka od razu.

Większość bloków ma naliczanie prądu w piwnicy na liczniku zbiorczym. Za prąd w piwnicy płacą równo podzieleni mieszkańcy bloku albo mieszkańcy pojedynczej klatki schodowej. Poczytaj o lodówkach w piwnicy, to zrozumiesz Smile Jeśli spółdzielnia wykryje, że ktoś wykorzystuje więcej prądu niż przeważnie, to instaluje (raczej elektryk instaluje) różne nieciekawe urządzenia, które przykładowo skutkują 25 hercowym napięciem albo obniżają napięcie do 110V lub 24V (przy 24V jak ręką odjął znika problem unicestwiających się żarówek). Ale i na to są sposoby.
14-11-2011, 21:42
Łee... powiem ci że nie wiedziałem o tym.
A oco chodzi z tym że "przy 24V jak ręką odjął znika problem unicestwiających się żarówek" ?

Odpowiedz