Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transformator do kitu Jabel j-31
07-11-2011, 17:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2011 18:24 przez jakubf2007.)
Transformator do kitu Jabel j-31
Mam zamiar złożyć sobie fajny zasilacz regulowany z chłodzeniem, woltomierzem i amperomierzem z kitu Jabel j-31 link: http://jabel.com.pl/?,ww,58,,
Zamierzam trzymać koszty nisko i zaoszczędzić na transformatorze. Wyjąłem z lampki biurkowej transformator 12V 2A. Dodam, że prawdopodobnie będę przerabiał zasilacz na 3A.
Czy mogę użyć tego transformatora?

"Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno." - Edward Murphy
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-11-2011, 18:33
RE: Transformator do kitu Jabel j-31
Możesz być pewien, że nie osiągniesz 30V na takim trafo. Smile No chyba, że użyjesz przetwornicy, ale wtedy stracisz na prądzie. Nie mógłbyś również osiągnąć prądu rzędu 3A - na tym transformatorze takie próby skończyły by się mocnym przegrzaniem transformatora. (a może nawet pożarem? Big Grin)

Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web
07-11-2011, 18:41
A ile by się dało wyciągnąć z tego co mam?

07-11-2011, 18:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2011 18:45 przez hazor90.)
Do około 12V + 2A, coś około takich wartości jakie ma trafo. Poczytaj sobie o przetwornicy impulsowej, oblicz wartości elementów pod 30V i pokombinuj, jeśli chcesz mieć te 30V. Smile Przy wykorzystaniu przetwornicy impulsowej prąd znacznie się zmniejszy.

Lepiej zaopatrz się w mocniejszy transformator, bo na tym nie osiągniesz maksymalnych osiągów tego zestawu.

Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web
07-11-2011, 19:26
W sumie rzadko używa się większego napięcia i prądu. Czy na tym trafo napięcie będzie stabilne i czy regulacja ogr. prądu i napięcia będą sprawnie działać?

07-11-2011, 21:01
Czy napięcie będzie stabilne, to wszystko zależy od tego jak ustabilizujesz napięcie (duże kondensatory przed stabilizatorem). Wszystko powinno sprawnie działać, ale więcej niż daje trafo to nie wyciągniesz.

07-11-2011, 22:59
zawsze samemu mozesz zrobic ten trafo.Smile

Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
07-11-2011, 23:28
Dodam parę wskazówek. Sprawdź w dokumentacji technicznej LM324 (masz datasheet) jakie jest maksymalne U zasilania kostki (tabela ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS, Vcc Supply Voltage). Tego nie możesz przekroczyć wiadomo dlaczego.
Teraz odnośnie trafo. Jeżeli podają na nim ~24V to po mostku Graetza będzie ono o pierwiastek z 2 razy większe. Czyli U= U transformatora * 1.41. Takie będzie napięcie na kondensatorze po wyprostowaniu. Dodatkowo bez obciążenia może być ono jeszcze troszkę wyższe. Zrób sobie jakieś 2V zapasu bo szkoda wymieniać co jakiś czas LM.
Jeżeli teraz podepniesz ten 12V 2A to i tak diody w mostku ograniczą go do 1A
12V*1.41= 17V proponuje złożyć na tym trafo i zobaczyć czy Ci to odpowiada. Z doświadczenia wiem, że Ci to wystarczy jeżeli chodzi o napięcie. Zazwyczaj używasz 3V 5,9,12,15V Chyba że chcesz zasilać jakieś wzmacniacze, z niesymetrycznym zasilaniem, ale wtedy wydajność prądowa jest za mała. Zastanów się jeszcze skąd weźmiesz zasilanie do wentylatora, woltomierza i amperomierza. Pasuje zrobić osobne zasilanie lub uwzględnić to w tym zasilaczu, że zeżrą Ci około 0.5 A

[Obrazek: userbar7.jpg]
ERES - Elektronika dla początkujących.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
08-11-2011, 16:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2011 16:23 przez jakubf2007.)
Zastanawiałem się jeszcze nad kitem AVT-736 http://sklep.avt.pl/p/pl/48562/ekonomicz...ntazu.html . Potrzebne jest parę modyfikacji do sprawnego działania ale znalazłem na Elektrodzie schemat. Wentylator będzie dość mały i słaby bo będzie spory radiator. W AVT-736 jest wyznaczone miejsce pod woltomierz a amperomierz to myślę, że do wyjścia można podpiąć. Te przeróbki uwzględniają też ograniczenie prądowe.

EDIT: Rozumiem, że w tym J-31 można podpiąć mierniki pod wyjście?

Odpowiedz