Aktualny czas: 22-05-2012, 23:32
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
Ele - program dla elektroników
|
|
14-11-2009, 15:57
|
|||
|
|||
|
Ele - program dla elektroników
Ele to program, który ma za zadanie wspomaganie rozpoznawania elementów elektronicznych i wykonywanie prostych obliczeń związanych z elektroniką.
![]() Pierwsza publicznie dostępna wersja 0.1.0 posiada następujące funkcje: -Odczytywanie barwnych oznaczeń rezystorów -Odczytywanie oznaczeń rezystorów SMD -Obliczanie wartości rezystora do diody LED -Wykonywanie obliczeń związanych z prawem Ohma (wzór R=U/I) -Pomoc - działanie każdej funkcji jest opisane Docelowo w następnych wersjach ma się znaleźć dużo więcej funkcji - zaproponuj takie, jakich najbardziej CI brakuje. Jeśli znajdziesz błąd w działaniu programu, też napisz. Program jest multiplatformowy - powinien działać na większości systemów operacyjnych. Do ściągnięcia jest wersja na Windows i Linuksa (niestety jeszcze nie jako pakiet, może być konieczne ręczne doinstalowanie biblioteki QT4). Można też skompilować program dla Mac'a - jeśli chcesz to zrobić, napisz. Linki do pobrania: Wersja dla Windows (zip) Wersja dla Windows (rar) Wersja dla Linux Program nie jest obecnie rozwijany, powstała wersja online o podobnym działaniu i większych możliwościach - http://kalkulator.majsterkowicza.pl |
|||
|
09-02-2010, 19:24
|
|||
|
|||
|
RE: Ele - program dla elektroników
czy mógłbym prosić o ponowne spakowanie archiwum dla windows ponieważ to podane w linku jest uszkodone.
|
|||
|
10-02-2010, 17:38
|
|||
|
|||
|
Spróbuj ściągnąć jeszcze raz. Wygląda na to, że archiwum mogło nie pobrać się w całości lub pobrało się z błędami. Ściągnąłem właśnie i sprawdziłem wersję z serwera i da się ją wypakować i uruchomić. Jeśli nadal nie będzie działać, napisz więcej szczegółów o błędzie.
Pozdrawiam. |
|||
|
01-09-2010, 18:22
|
|||
|
|||
|
Właśnie ściągnąłem programik lecz podczas wypakowywania wystąpiły błędy. Po otwarciu wypakowanego folderu okazało się, że jedyny wypakowany plik to ikonka.
|
|||
|
01-09-2010, 18:45
|
|||
|
|||
|
Wgrałem na serwer wersję spakowaną w archiwum RAR, spróbuj pobrać tą wersję. Link jest w pierwszym poście.
|
|||
|
01-09-2010, 19:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2010 20:53 przez maciek_w11.)
|
|||
|
|||
|
Wypakowało bez problemu. Programik bardzo fajny i przydatny. Dobrym pomysłem jest możliwość ustawienia koloru diody a nie tylko napięcia zasilania diody. Myślę, że dobrym pomysłem byłoby dodanie do programiku twojego symulatora, mógłbyś też dodać funkcje odczytywania kondensatorów ceramicznych.
|
|||
|
01-09-2010, 23:42
|
|||
|
|||
|
Ja zawsze mam problem z rezystorami i ich wartościami. Nigdy nie wiem jaki to jest kolor na tym małym pasku
zazwyczaj kończy się na pomiarze omomierzem. Ale teraz już coraz więcej rezystorów ma kody pisane cyfrowo
|
|||
|
02-09-2010, 07:58
|
|||
|
|||
|
Mam podobny problem co mój imiennik ponieważ jestem daltonistą (nie pełnym nie rozróżniam tylko kilku kolorów i to nie zawsze)i nigdy nie umiem rozczytać kolorów na rezystorze zazwyczaj mierze wtedy miernikiem lub pytam się siostry co to za kolor (jest w tym dobra)
|
|||
|
19-09-2010, 22:36
|
|||
|
|||
|
Fajny programik. Ja mam pytanko natury programistycznej. W jakim środowisku pisałeś ten programik. Domyślam się, że to C++, ale jakie środowisko? Cblock, Dev'a?
|
|||
|
20-09-2010, 07:08
|
|||
|
|||
|
Ani Codeblocks, ani Dev. Pisany był z użyciem języka C++ i bardzo dobrej, wieloplatformowej (dlatego program można skompilować na praktycznie wszystkich popularnych systemach) biblioteki o nazwie Qt. Został dla niej stworzony specjalny edytor o nazwie Qt Creator, z którego pomocą programowałem.
W Qt można naprawdę szybko programować i tworzyć interfejsy graficzne dla programów. W kilka minut można stworzyć z gotowych komponentów (niezbyt funkcjonalną) przeglądarkę Internetową .Myślę jednak, że następna wersja programu będzie online w postaci strony internetowej napakowanej JavaScriptem, AJAX'ami itd. Nie trzeba będzie ściągać na dysk, a możliwości podobne, a nawet prościej jest zadbać o stronę wizualną i dodawać nowe opcje. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc

![[Obrazek: 0.1.0.png]](http://download.majsterkowicza.pl/ele/img/0.1.0.png)

zazwyczaj kończy się na pomiarze omomierzem. Ale teraz już coraz więcej rezystorów ma kody pisane cyfrowo