Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ele - program dla elektroników
14-11-2009, 15:57
Ele - program dla elektroników
Ele to program, który ma za zadanie wspomaganie rozpoznawania elementów elektronicznych i wykonywanie prostych obliczeń związanych z elektroniką.

[Obrazek: 0.1.0.png]

Pierwsza publicznie dostępna wersja 0.1.0 posiada następujące funkcje:
-Odczytywanie barwnych oznaczeń rezystorów
-Odczytywanie oznaczeń rezystorów SMD
-Obliczanie wartości rezystora do diody LED
-Wykonywanie obliczeń związanych z prawem Ohma (wzór R=U/I)
-Pomoc - działanie każdej funkcji jest opisane

Docelowo w następnych wersjach ma się znaleźć dużo więcej funkcji - zaproponuj takie, jakich najbardziej CI brakuje. Jeśli znajdziesz błąd w działaniu programu, też napisz.

Program jest multiplatformowy - powinien działać na większości systemów operacyjnych. Do ściągnięcia jest wersja na Windows i Linuksa (niestety jeszcze nie jako pakiet, może być konieczne ręczne doinstalowanie biblioteki QT4). Można też skompilować program dla Mac'a - jeśli chcesz to zrobić, napisz.

Linki do pobrania:
Wersja dla Windows (zip)
Wersja dla Windows (rar)
Wersja dla Linux

Program nie jest obecnie rozwijany, powstała wersja online o podobnym działaniu i większych możliwościach - http://kalkulator.majsterkowicza.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-02-2010, 19:24
RE: Ele - program dla elektroników
czy mógłbym prosić o ponowne spakowanie archiwum dla windows ponieważ to podane w linku jest uszkodone.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
10-02-2010, 17:38
Spróbuj ściągnąć jeszcze raz. Wygląda na to, że archiwum mogło nie pobrać się w całości lub pobrało się z błędami. Ściągnąłem właśnie i sprawdziłem wersję z serwera i da się ją wypakować i uruchomić. Jeśli nadal nie będzie działać, napisz więcej szczegółów o błędzie.

Pozdrawiam.
01-09-2010, 18:22
Właśnie ściągnąłem programik lecz podczas wypakowywania wystąpiły błędy. Po otwarciu wypakowanego folderu okazało się, że jedyny wypakowany plik to ikonka.
01-09-2010, 18:45
Wgrałem na serwer wersję spakowaną w archiwum RAR, spróbuj pobrać tą wersję. Link jest w pierwszym poście.
01-09-2010, 19:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2010 20:53 przez maciek_w11.)
Wypakowało bez problemu. Programik bardzo fajny i przydatny. Dobrym pomysłem jest możliwość ustawienia koloru diody a nie tylko napięcia zasilania diody. Myślę, że dobrym pomysłem byłoby dodanie do programiku twojego symulatora, mógłbyś też dodać funkcje odczytywania kondensatorów ceramicznych.
01-09-2010, 23:42
Ja zawsze mam problem z rezystorami i ich wartościami. Nigdy nie wiem jaki to jest kolor na tym małym pasku Smile zazwyczaj kończy się na pomiarze omomierzem. Ale teraz już coraz więcej rezystorów ma kody pisane cyfrowo
02-09-2010, 07:58
Mam podobny problem co mój imiennik ponieważ jestem daltonistą (nie pełnym nie rozróżniam tylko kilku kolorów i to nie zawsze)i nigdy nie umiem rozczytać kolorów na rezystorze zazwyczaj mierze wtedy miernikiem lub pytam się siostry co to za kolor (jest w tym dobra)
19-09-2010, 22:36
Fajny programik. Ja mam pytanko natury programistycznej. W jakim środowisku pisałeś ten programik. Domyślam się, że to C++, ale jakie środowisko? Cblock, Dev'a? Smile
20-09-2010, 07:08
Ani Codeblocks, ani Dev. Pisany był z użyciem języka C++ i bardzo dobrej, wieloplatformowej (dlatego program można skompilować na praktycznie wszystkich popularnych systemach) biblioteki o nazwie Qt. Został dla niej stworzony specjalny edytor o nazwie Qt Creator, z którego pomocą programowałem.

W Qt można naprawdę szybko programować i tworzyć interfejsy graficzne dla programów. W kilka minut można stworzyć z gotowych komponentów (niezbyt funkcjonalną) przeglądarkę Internetową Smile.

Myślę jednak, że następna wersja programu będzie online w postaci strony internetowej napakowanej JavaScriptem, AJAX'ami itd. Nie trzeba będzie ściągać na dysk, a możliwości podobne, a nawet prościej jest zadbać o stronę wizualną i dodawać nowe opcje.
Odpowiedz