Aktualny czas: 22-05-2012, 23:30
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
Kurs AVR dla języka C - przygotowania
|
|
19-11-2011, 19:05
|
|||
|
|||
|
RE: Kurs AVR dla języka C - przygotowania
Mam pytanie co jeśli nie mam portu lpt ale mam rs232 można też na nim programować?
Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem |
|||
|
19-11-2011, 22:12
|
|||
|
|||
|
Można, sam sobie kiedyś zrobiłem programator pod port COM i spisuje się jak najbardziej OK.
W wortalu jest opis: http://wortal.majsterkowicza.pl/2009/09/...-port-com/ Poza tym jest jeszcze opcja zakupu programatora podpinanego pod USB. |
|||
|
19-11-2011, 22:15
|
|||
|
|||
|
no ok. ale chodzi mi tu o sterowanie kartą przekaźników z tego portu czy jest taka możliwość oglądałem schematy do takiego sterowania ale wszystkie pod lpt a nie pod rs232 ale i tak postaram sie zrobić ten programator
Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem |
|||
|
20-11-2011, 11:18
|
|||
|
|||
|
Można też zrobić komunikację przez RS232, programatora do tego nie trzeba, choć może się przydać układ konwertujący poziomy napięć (standardowo jest tam ok. 15V, mikroprocesory wymagają 1/3 tego lub mniej). Przy komunikacji jednostronnej (tylko odbieranie danych) od biedy można sobie poradzić bez tego, wystarczą dzielniki rezystorowe. Taki układ konwertujący poziomy to np. MAX232.
|
|||
|
01-12-2011, 22:19
|
|||
|
|||
|
kiedy następna część kursu?
|||
|
01-12-2011, 22:49
|
|||
|
|||
|
Zbyt dużo obowiązków na głowie
Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc