Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grot srebrzony do lutownicy transformatorowej
24-09-2011, 20:13
Grot srebrzony do lutownicy transformatorowej
Cześć.

Ponad rok temu kupiłem taki oto grot:

GROT SREBRZONY DO LUTOWNICY TRANSFORMATOROWEJ

Parę tygodni potem założyłem go do lutownicy i okazało się, że to wielkie nieporozumienie. Nie znałem się wtedy na tym za bardzo i okazało się, że nie grzeje on się tak szybko (o ile w ogóle się wtedy grzał) co zwykły miedziany drut 1,5mm. Nie od razu się o tym zorientowałem, co w efekcie doprowadziło do tego, że piękny, stary sprzęt o nazwie Lutola (temp. grotu 450 C) nagrzewa się teraz bardzo szybko i równie szybko przegrzewa miedziany grot, co powoduje jego pęknięcie na pół. ;-(

Chciałbym się dowiedzieć:
- Po co komuś takie groty? Z czego one są zrobione?
- Co mogę zrobić w sprawie mojej przegrzewającej się lutownicy? "W internecie" ludzie mają podobny problem i z tego co przeczytałem, to nie da się nic w tej sprawie poradzić, ale zapytać nie zawadzi. Moja Lutola nie dość, że się szybko nagrzewa, to również bardzo wolno stygnie. Wcześniej to było nie do pomyślenia by zarówno te prowadnice jak i obudowa tak wolno stygły.

Kto ma lub robił taką starą lutownicą, to wie, że wystarczą 2-3 sekundy i można lutować, a powtórzę jeszcze raz, że po założeniu tych srebrzonych grotów trzymałem lutownicę na zwarciu kilkanaście sekund i ledwo co to szło.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
24-09-2011, 21:02
RE: Grot srebrzony do lutownicy transformatorowej
Kiedyś też miałam taki problem potem mi się rozwaliła i mam nową i nie kupie więcej grotów najlepiej samemu zrobić i już....

Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
24-09-2011, 21:55
Hmm... zastanawia mnie jedno jak sam już stwierdziłeś lutownica na grocie miedziany nagrzewała się w 2-3 sek. a na srebrzonym kilkanaście sekund to dla czego męczyłeś lutownice i nadal używałeś posrebrzanego ? Ogólnie kupowanie grotów nie ma sensu ponieważ się nie opłaca lepiej jest kupić 1m drutu miedzianego (podajże 1,5mm) przycinasz na odpowiednią długość zaginasz i masz grotów od groma małym kosztem.

Po co są te posrebrzane groty pewnie po to by dłużej wytrzymywał ale jak sam się przekonałeś nie zawsze jest to dobre dla sprzętu.
Z czego są one zrobione to nie wiem ponieważ nigdy nie maiłem takiego grotu ale pewnie jest to zwykły drut pokryty cienką warstwą srebra na co może wskazywać długi czas nagrzewania.
Jeśli chodzi o problem przegrzewania się to nie wiem czy da się z tym coś zrobić.

[Obrazek: 1013595477490e8d1ba3406.gif]...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka...
25-09-2011, 14:13
(24-09-2011 20:13)piotrek napisał(a):  Nie od razu się o tym zorientowałem,
Chyba napisał ...

Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
25-09-2011, 14:33
(25-09-2011 14:13)szermier1 napisał(a):  
(24-09-2011 20:13)piotrek napisał(a):  Nie od razu się o tym zorientowałem,
Chyba napisał ...

W takim razie zwracam honor i przepraszam, musiałem o tym zapomnieć po przeczytaniu.

[Obrazek: 1013595477490e8d1ba3406.gif]...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka...
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości