Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drążek z tworzywa sztucznego
22-09-2011, 17:31
Drążek z tworzywa sztucznego
Witam
Potrzebuję do budowy prototuypu urządzenia kilku sztywnych drążków/rurek o śr. ok. 16mm (dł. 75 cm) z tworzywa sztucznego. Pełnić one mają rolę kijków w pewnej grze. Aluminiowe rury nie sprawdzają się, ponieważ wyginają się pod naciskiem, z kolei aluminiowy drążek jest już za ciężki. Chodzi więc o to, by materiał nie odkształcał się, był dość wytrzymały i lekki. Odpowiednie byłyby np. materiały, z jakich wykonuje się kije do unihokeja/hokeja; widziałem też drążek bakelitowy używany do produkcji parasoli, który też mógłby się sprawdzić. Rozumiem, że zamówienie produkcji takich elementów nie byłoby problemem przy hurtowym zamówieniu, natomiast sprawa się komplikuje jeśli chodzi tylko o kilka sztuk i chcę uniknąć astronomicznych kosztów.
Czy orientujecie się, gdzie da radę kupić drążki z tworzywa spełniającego takie wymagania? A może łatwiej będzie "odzyskać" je z jakichś gotowych produktów w których są stosowane?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
22-09-2011, 17:40
RE: Drążek z tworzywa sztucznego
A mógł byś powiedzieć coś więcej o tym twoim projekcie...
A pomyślałeś na kartonowymi rurami też są elastyczne do pewnego stopnia.

Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
22-09-2011, 17:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2011 20:26 przez kondzio-93.)
Takich drążków raczej nie dostaniesz nigdzie myślę że powinieneś poszukać je gdzieś na jakimś złomowiska. Ewentualnie możesz po próbować z włóknem węglowym np. spróbować przerobić jakąś wędkę albo od podstaw zrobić drążek z włókna węglowego.
Kartonowe rurki też są dobre są lekkie i wytrzymałe np. taka od strecza jest na prawdę mocna aż można się zdziwić co potrafi wytrzymać.

...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka...
22-09-2011, 19:41
akurat udało mi się znaleźć sklep z rurami z włókna węglowego, nie wiem jak to zrobiłem że wcześniej na niego nie trafiłem: http://carboncenter.pl/ spóbuję tutaj, myślę że będzie ok
12-11-2011, 22:13
(22-09-2011 17:31)ociepa napisał(a):  Potrzebuję do budowy prototuypu urządzenia kilku sztywnych drążków/rurek o śr. ok. 16mm (dł. 75 cm) z tworzywa sztucznego.

Drewno (kijek od szczotki) na początek nie wchodzi w grę ?
'
pozdrawiam
pluton
Odpowiedz