Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak unieść duży kawałek szkła?
12-09-2011, 17:59
Jak unieść duży kawałek szkła?
Witam
Aktualnie kończę pracę nad sporym projektem. Szkło leży na ziemi bo było zbyt ciężkie aby było nad jakimś stojaku :/ Problem będzie z jego podniesieniem i przetransportowaniem dalej :/ Czy według was takie przyssawki http://www.pneumat.com.pl/przyssawki_prozniowe Poradzą sobie na malowanym szkle? Bo nie jestem pewny czy da rade tak samo jak na czystym szkle

Dziękuje za każdą radę Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-09-2011, 18:27
RE: Jak unieść duży kawałek szkła?
Witam,
Nie do końca jestem pewien czy te ssawki nie uszkodzą farby, w najgorszym wypadku może się okazać że wszystko będzie dobrze a nagle przyssawki puszczą i wszystko się zbije.

Co do podniesienia jej (nie wiem jaka jest duża) jeśli jest położona czystą stroną do ziemi a góra jest zamalowana to radził bym pod szybę delikatnie wsunąć cienką deskę taką jak się obija tyły mebli a następnie pod nią wsunąć grubą deskę (1,5cm albo 2cm) i ostrożnie postawić do pionu a następnie na czyste szkło przykleić takie przyssawki
http://allegro.pl/okruch-rubi-przyssawka...89449.html
http://allegro.pl/okruch-rubi-przyssawka...89464.html
wiem że nie są one tanie ale na pewno nie polecam takich za 20zł czy 50zł ponieważ mogą puścić i ogólnie nie są najlepszej jakości. Tymi które poleciłem bez obaw możesz przenosić duże tafle szkła i na pewno wszystko będzie dobrze.

...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka...
12-09-2011, 21:44
Witam ja proponuje abyś z jednej strony i ze środka wsuną pasy i lekon podnhusł

Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
13-09-2011, 16:06
Jeśli jest to duża szyba to pasy nie są najlepszym pomysłem bo prawdopodobnie pęknie, lecz to wszystko zależy od rozmiaru i grubości.

13-09-2011, 19:05
to może alik podaj wymiary tego szkła żebyśmy mogli ci lepiej pomóc

Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
14-09-2011, 10:45
Długość 3.5m , szerokość 6m, No nie powiem żeby szyba była cienka bo ma z 1cm grubości. Wydaje mi się , że może by być tak ze nie dość ze farbę uszkodzi to nie będzie miało to takiej mocy :/ A muszę to podnieść do końca tego miesiąca i nie mam nadal pomysłu jak. Jak mi to pęknie to będę sporo pieniążków w plecy Sad
14-09-2011, 13:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2011 13:58 przez kondzio-93.)
Ooo... czyli duża, więc pasy raczej odpadają nigdy w życiu nie miałem do czynienia z tak dużą taflą szkła ale moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest wsunięcie pod szybę jakiejś płyty i razem z nią ją podnieść do pionu. Z tak dużą szybą trzeba postępować powoli i delikatnie bo to jest moment i pęka a tania to ona na pewno nie była.

14-09-2011, 15:31
to co ty z taką szybą robisz

19-10-2011, 20:15
    Witam
Ja proponuje ramę z ceowników. Kiedyś podnosiłem czymś takim płyty z granitu. dwa długie ceowniki zakłada się na dłuższe brzegi szkła a następnie te dwa ceowniki montuje na ramie u nas działało wyśmienicie. Różnicę pomiędzy grubością szkła a ceownika regulować można listwom drewnianą.
19-10-2011, 20:29
Ta szyba jest zbyt duża by podnieść ja w taki sposób ponieważ ma 3.5m długości, 6m szerokości i 1cm grubości więc podnosząc ją w ten sposób na ceownikach podtrzymujących ją tylko na bokach pęknie. Płytę z granitu można podnieść w ten sposób bo na pewno nie miała tak dużych wymiarów no i na pewno była grubsza.

Odpowiedz