Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jednoszynowa hulajnoga-wynalazek
22-08-2011, 19:07
jednoszynowa hulajnoga-wynalazek
Witam majsterkowiczów.
Na forum jestem nowy. Jestem miłośnikiem kolei. Chciałbym zacząć dojeżdżać do szkoły pociągiem bo jest tańszy niż inne środki transportu, ale najbliższą stację mam 4 km od domu, z czego większość idę przy torach. Postanowiłem pomyśleć nad własnym pojazdem szynowym, którym mógłbym dojeżdżać na stację kolejową. Założenia: strosunkowo szybki, mały, tani. Jestem również pracownikiem kolei więc mogę chodzić po torach, a ruch na nich jest niewielki więc w miarę biezpiecznie będę dojeżdżać. Na youtube pojawiły się różne wynalazki np. rowery kolejowe na dwie szyny (dla mnie rozwiązanie za duże). Pomyślałem nad hulajnogą, która jeździłaby tylko po jednej szynie. Oczywiście hulajnoga będzie trochę przerobiona (unieruchomiona kierownica, a z przodu jeszcze jedno koło z rantami po obu stronach, żeby prowadziło pojazd po szynie). Jest jeszcze kwestia równowagi. Na youtube oraz na innej stronie znalazłem jednoszynowy rower kolejowy z użyciem magnesów. W filmie jest nakręcony jeden typ, a na stronie są obrazki (zobaczcie wszystkie) z opisem i jak stoi na szynie. Jestem pewien, że jeżeli osoba na rowerze utrzyma się na nim podczas jazdy to i ja na hulajnodze.... Nie bardzo kumam angielski i ogólnie jak to wszytko jest skonstrułowane... więc proszę Was o wytłumaczenie mi jak to jest zrobione i czy ma sens mój pomysł. Linki do filmu i stronie
http://www.emeraldempireadventures.com/w...lbike/875/
http://www.youtube.com/watch?v=Nk-tkMT_z48
Czekam na odpowiedź!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
03-09-2011, 16:33
RE: jednoszynowa hulajnoga-wynalazek
odpowiedzcie coś!! Jeśli czegoś nie rozumiecie (w treści) napiszcie...!!
03-09-2011, 17:06
Nie mam pojęcia jakbyś się na tym odpychał, waga takiego wynalazku by była duża = duża siła potrzebna do odepchnięcia.

Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web
03-09-2011, 22:30
Znalazłem na internecie wynalazek w postaci hulajnogi z pedałem z tyłu, którego naciśnięcie powoduje przyspieszenie hulajnogi. Waga nie musi być duża. Ważne tylko, żeby ktoś mi wytłumaczył zasadę działania tego sprzętu. Jak on stoi na jednej szynie....
Odpowiedz