Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Regał
12-07-2011, 15:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2011 19:00 przez syska93.)
Regał
Pytania do doświadczonych majsterkowiczów Wink
Zabieram się do zrobienia regału - głównym przeznaczeniem będą oczywiście książki.
Dostępne materiały, to bukowe pniaki o średnicy ok. 7cm każdy, długość ok. 35cm. Oraz deski sosnowe różnej szerokości i ok. 3,5cm grubości.
Plan zakładał obrobienie pniaków do długości 30cm każdy, oraz desek na dł. 105cm.
Regał miałby być wysoki na ok. 235cm [7x30cm pniaki (oczywiście po dwóch stronach desek czyli w sumie 14) + 7desek pomiędzy].
I teraz pytania:
Czy sosnowe deski są wystarczająco wytrzymałe? Jeśli tak to w.w. szerokości oraz grubości jaki ciężar są w stanie unieść?
Ewentualnie jestem skłonna dołożyć pniaki również na połowie długości desek, chociaż wolałabym się obejść bez tego.
Tylko nie zjedzcie mnie proszę jeśli coś jest niezrozumiałe, lub jeśli powypisywałam głupoty - laik zawsze jakoś zacząć musi Wink
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15-05-2012, 16:44
RE: Regał
Deski sosnowe tej grubości są wystarczająco wytrzymałe żeby unieść duuuuużo książek, natomiast ich wadą jest to że mogą się wypaczać i na pewno tak się stanie jeżeli ich wilgotność jest poniżej 7%. Zaznaczam że deski dostępne w marketach mają ok. 18% wilgotności. Jeżeli deski jakie ma Pani dostępne nie są bardzo dobrze wysezonowane radzę odpuścić sobie ten materiał i zrobić regał z drewna klejonego, jest mniej podatne na wypaczenie. Po prostu szkoda fatygi.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz