Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sterowanie diodą RGB
12-06-2011, 15:16
Sterowanie diodą RGB
Witam.
Kupiłem sobie diodę RGB i chciałem sobie zrobić coś takiego żeby były 3 potencjometry i żebym mógł sobie ustalać jaki ma być kolor. Próbowałem coś takiego zrobić tak na szybkiego i nie działało.Sad
I tu moje pytanie czy ktoś z forumowiczów byłby tak miły i narysował schemat mi tego..
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-06-2011, 15:59
RE: sterowanie diodą RGB
Witam,

Wrzuć schemat według jakiego masz to zmontowane lub po prostu opisz słownie bo nie jest to tak skomplikowane.

Problemem może być po prostu złe podłączenie diody - wystarczy, że napięcia na anodę i katodę są źle podawane i już nici z świecenia (dioda przewodzi w jedną stronę). W diodach RGB anody lub katody wszystkich diód są że sobą podłączone, jeśli nie wiesz jak, wystarczy że sprawdzisz eksperymentalnie z pomocą rezystora o oporze kilkuset om i baterii/zasilacza.

W szereg z potencjometrami radzę również podłączyć "niewielkie" rezystory - przy ustawieniu oporu na zero można łatwo uszkodzić diodę.

Pozdrawiam.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
12-06-2011, 16:21
nie mam dobrego programu do rysowania schematów ale powinno być dobrze te 3 diody to jak by jedna rgb

Załączone pliki Miniatury

12-06-2011, 16:56
Problem w tym wypadku stanowi sterowanie tranzystorami - aby przez emiter-kolektor popłynął prąd, niezbędny jest przepływ prądu sterującego przez baza-emiter. W kursie podstaw elektroniki więcej na ten temat (http://wortal.majsterkowicza.pl/2009/06/...ki-cz-3/).

W tym wypadku prąd nie popłynie, ponieważ baza jest dołączona do "-" zasilania i emiter również jest do niego dołączony. Brak odpowiedniej różnicy napięć. Spróbuj dołączyć potencjometry do "+" zasilania. Dorzuć też rezystory o wartości kilku-kilkunastu kiloomów przed bazami tranzystorów.

Sterowanie jedną diodą można zrobić bez tranzystorów, jeśli tylko potencjometry nie są bardzo delikatne i nie uszkodzą się podczas pracy.
12-06-2011, 17:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2011 17:45 przez szermier1.)
ten kurs jest zajefajny cały przeczytałem.brak rezystora to tez błąd ale jeszcze zamontowałem tranzystor PNP a nie NPN bo chyba bc308 jest PNP to jaki tranzystor do tego najlepiej zastosować
29-10-2011, 22:52
RE: Sterowanie diodą RGB
Użyj małego uc i wszystkie problemy z nikają.
30-10-2011, 09:24
Mikrokontroler jest świetnym rozwiązaniem, ale dla początkującego jest to "czarna magia".

Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web
30-10-2011, 20:52
Na każdą diodę daj osobny rezystor, żeby ustalić prąd. Z tranzystorem już wiesz jak więc ustal prąd bazy na 1mA przez rezystor przy baterii 9V daj 9k, wtedy T jest nasycony i w pełni przewodzi. W szereg do R na bazie daj potencjometr tylko jakiś bardzo duży np 1M. Gdy potencjometr masz na 0 to tranzystor przewodzi, zwiększasz rezystancję potencjometru to suma rezystancji rośnie, prąd bazy maleje i wykorzystujesz liniową charakterystykę tranzystora do płynnego zmniejszania Ic.
To tak jak byś chciał się bawić dalej w tym układzie Smile pozdrawiam

[Obrazek: userbar7.jpg]
ERES - Elektronika dla początkujących.
31-10-2011, 13:21
tak szczerze to nic nie zrozumiałem........

Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
31-10-2011, 13:32
Przeczytaj jeszcze raz, ja zrozumiałem za pierwszym razem. Wink

Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web
Odpowiedz