Aktualny czas: 22-05-2012, 05:14
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
Sterowanie diodą RGB
|
|
12-06-2011, 15:16
|
|||
|
|||
|
Sterowanie diodą RGB
Witam.
Kupiłem sobie diodę RGB i chciałem sobie zrobić coś takiego żeby były 3 potencjometry i żebym mógł sobie ustalać jaki ma być kolor. Próbowałem coś takiego zrobić tak na szybkiego i nie działało. ![]() I tu moje pytanie czy ktoś z forumowiczów byłby tak miły i narysował schemat mi tego.. |
|||
|
12-06-2011, 15:59
|
|||
|
|||
|
RE: sterowanie diodą RGB
Witam,
Wrzuć schemat według jakiego masz to zmontowane lub po prostu opisz słownie bo nie jest to tak skomplikowane. Problemem może być po prostu złe podłączenie diody - wystarczy, że napięcia na anodę i katodę są źle podawane i już nici z świecenia (dioda przewodzi w jedną stronę). W diodach RGB anody lub katody wszystkich diód są że sobą podłączone, jeśli nie wiesz jak, wystarczy że sprawdzisz eksperymentalnie z pomocą rezystora o oporze kilkuset om i baterii/zasilacza. W szereg z potencjometrami radzę również podłączyć "niewielkie" rezystory - przy ustawieniu oporu na zero można łatwo uszkodzić diodę. Pozdrawiam. |
|||
|
12-06-2011, 16:21
|
|||
|
|||
|
nie mam dobrego programu do rysowania schematów ale powinno być dobrze te 3 diody to jak by jedna rgb
|
|||
|
12-06-2011, 16:56
|
|||
|
|||
|
Problem w tym wypadku stanowi sterowanie tranzystorami - aby przez emiter-kolektor popłynął prąd, niezbędny jest przepływ prądu sterującego przez baza-emiter. W kursie podstaw elektroniki więcej na ten temat (http://wortal.majsterkowicza.pl/2009/06/...ki-cz-3/).
W tym wypadku prąd nie popłynie, ponieważ baza jest dołączona do "-" zasilania i emiter również jest do niego dołączony. Brak odpowiedniej różnicy napięć. Spróbuj dołączyć potencjometry do "+" zasilania. Dorzuć też rezystory o wartości kilku-kilkunastu kiloomów przed bazami tranzystorów. Sterowanie jedną diodą można zrobić bez tranzystorów, jeśli tylko potencjometry nie są bardzo delikatne i nie uszkodzą się podczas pracy. |
|||
|
12-06-2011, 17:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2011 17:45 przez szermier1.)
|
|||
|
|||
|
ten kurs jest zajefajny cały przeczytałem.brak rezystora to tez błąd ale jeszcze zamontowałem tranzystor PNP a nie NPN bo chyba bc308 jest PNP to jaki tranzystor do tego najlepiej zastosować
|
|||
|
29-10-2011, 22:52
|
|||
|
|||
|
RE: Sterowanie diodą RGB
Użyj małego uc i wszystkie problemy z nikają.
|
|||
|
30-10-2011, 09:24
|
|||
|
|||
|
Mikrokontroler jest świetnym rozwiązaniem, ale dla początkującego jest to "czarna magia".
Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web |
|||
|
30-10-2011, 20:52
|
|||
|
|||
|
Na każdą diodę daj osobny rezystor, żeby ustalić prąd. Z tranzystorem już wiesz jak więc ustal prąd bazy na 1mA przez rezystor przy baterii 9V daj 9k, wtedy T jest nasycony i w pełni przewodzi. W szereg do R na bazie daj potencjometr tylko jakiś bardzo duży np 1M. Gdy potencjometr masz na 0 to tranzystor przewodzi, zwiększasz rezystancję potencjometru to suma rezystancji rośnie, prąd bazy maleje i wykorzystujesz liniową charakterystykę tranzystora do płynnego zmniejszania Ic.
To tak jak byś chciał się bawić dalej w tym układzie pozdrawiam
![]() ERES - Elektronika dla początkujących. |
|||
|
31-10-2011, 13:21
|
|||
|
|||
|
tak szczerze to nic nie zrozumiałem........
Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem |
|||
|
31-10-2011, 13:32
|
|||
|
|||
|
Przeczytaj jeszcze raz, ja zrozumiałem za pierwszym razem.
Grafika 2D, Modele 3D twoich projektów, Projektowanie stron WWW oraz programowanie aplikacji web |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc

pozdrawiam
![[Obrazek: userbar7.jpg]](http://www.eres.alpha.pl/userbar7.jpg)