Aktualny czas: 22-05-2012, 04:34
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
WISIOR
|
|
29-03-2011, 12:35
|
|||
|
|||
|
WISIOR
Cześć, mam nadzieję, że uzyskam tutaj pomoc, mój projekt nie jest skomplikowany, jak większość tutaj zamieszczonych..
Może nawet dałbym sam radę to zrobić, ale biorąc pod uwagę, że w "drewnianych" sprawach jestem kompletnie zielony - wolę się poradzić ![]() Chciałbym wykonać drewniany wisiorek, na wzór cylindra. Żeby zobrazować miałoby wyglądać to mniej więcej w taki sposób: LINK Różnica miałaby być taka, że mój cylinder ma być pusty w środku. Chciałbym go otwierać, nie zastanawiałem się nad tym jeszcze w jaki sposób.. Domyślam się, że odkręcanie typu "wkrętka" byłoby trudniejsze do wykonania, w związku z tym myślałem o zamknięciu jak w czipsach pringelsach .. ![]() Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, miałbym to komuś podarować, dlatego zależy mi na jak dokładniejszej robocie.. Jakie narzędzia mi będą potrzebne ? skąd wezmę materiał ? Czy da się potem na zewnątrz coś wygrawerować ? do tego mógłbym użyć już specjalnego lasera, niekoniecznie dłuta.. Wszelkie porady i pomysły mile widziane, mam nadzieję, że moje porównania są w miarę przejrzyste ![]() Pozdrawiam ! |
|||
|
03-04-2011, 20:40
|
|||
|
|||
|
RE: WISIOR
Witam,
Przydałby się kawałek drewna dobrej jakości, taki żeby nie rozpadł się przy obróbce (niestety konkretnego gatunku nie jestem w stanie wskazać) i odpowiednie maszyny - minimum jakaś tokarka i wiertarka. Do wzorków idealna byłaby frezarka/tokarka sterowana numerycznie (CNC), choć z pomocą zwykłej tokarki też pewnie da się osiągnąć ciekawe efekty. Zamykanie możesz zrobić na zwykły korek od wina lub coś podobnego, choć pewnie trzeba będzie go odpowiednio dociąć, ale i tak będzie to łatwiejsze niż wykonanie gwintu. Jeśli odpowiednio podfrezujesz wnękę pod korek, będzie on mógł się praktycznie całkowicie schować w środku. Pozdrawiam. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc