Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prosty mechanizm
08-03-2011, 21:18
Prosty mechanizm
Witam!
Potrzebuję pomysłu na prosty, tani mechanizm działający tak aby pozioma płyta została podniesiona do pozycji pionowej.
[Obrazek: xqjms9.jpg]
Dodam że ważne jest aby do poruszenia potrzebna była niewielka siła, a najlepiej aby było to w części przynajmniej zautomatyzowane.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-03-2011, 22:14
RE: Prosty mechanizm
Nie wiem co to dokładnie ma być ale jeśli mechanizm ma być tani i prosty to możesz do płyty która ma się podnosić umocować linkę, do tej górnej części skrzyni mały bloczek a na końcu linki odpowiednią przeciw wagę.

...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka...
09-03-2011, 19:14
Hmmm, przyznam że rozważałem takie coś. Sęk w tym że wszystkie elementy mechanizmu muszą znaleźć się wewnątrz skrzyni. Rysunek niestety nie oddaje zakładanych proporcji wiec muszę dodać że "płyta" w zasadzie będzie konstrukcją o około dwumetrowej długości i około 30 cm wysokości. Natomiast sama skrzynia najlepiej żeby była jak najwęższa. Ważne też żeby elementy mechanizmu nie były widoczne. No i koniecznie musi to być bezpieczne!
Póki co rozważam taki pomysł:
[Obrazek: 119roqt.jpg]
09-03-2011, 19:36
Jeśli wszystkie elementy mają znajdować się wewnątrz skrzyni to chyba twój pomysł będzie najlepszy tylko że zdobycie odpowiedniej sprężyny nie będzie takie proste.

Znalazłem jeszcze coś takiego:
''Zawias sprężynowy'' tylko nie wiem czy czasem nie będzie za słaby.
[Obrazek: zawiasy33.jpg]

09-03-2011, 21:23
Naświetliłeś mi przy okazji kolejny problem. Ze sprężyną nie powinno być kłopotu, zawsze można zastosować zestaw kilku mniejszych. Jednak z zawiasem to już inna sprawa, ten ze zdjęcia niestety będzie za mały. Może ktoś ma jakiś pomysł na sposób zamocowania?
09-03-2011, 22:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-03-2011 22:40 przez kondzio-93.)
Jeśli chodzi o zamocowanie to nie wiem czy chodzi o sprężynę czy o płytę więc odpowiem na jedno i drugie.

Jeśli chodzi o płytę to możesz użyć np. zawiasu obrotowego
[Obrazek: os-42-3d_.jpg]

Albo łożyska a od jednej do drugiej ścianki w skrzyni odpowiedni pręt
[Obrazek: oprawyl.jpg]

Sprężynę do ziemi musiał byś przypiąć do tego (nie pamiętam jak to się nazywa) czym będzie miało większą powierzchnię tym lepiej.
[Obrazek: 4mu668dipww8cvcm1myf.jpg]

A na rant płyty musiał byś założyć coś takiego, musi być wytrzymałe bo będzie działała na to miejsce dość duża siła.
[Obrazek: 30mgxzmalqxkcgj4j8x.png]

27-06-2011, 21:29
A może zwykły teleskop np. taki jak w bagażniku samochodowym (koniecznie hatchback lub kombi). Można tanio i łatwo dostać np. na szrocie
Odpowiedz