Aktualny czas: 21-05-2012, 05:49
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
multi-szlifierka FERM
|
|
01-03-2011, 17:25
|
|||
|
|||
|
multi-szlifierka FERM
Witam. Co o niej sądzicie, nie będę używał jej często i raczej nie będzie mocno obciążana. Jak za tą cenę to wyposażeni jest przyzwoite.
http://allegro.pl/szlifierka-mini-drill-...02632.html ...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka... |
|||
|
01-03-2011, 17:55
|
|||
|
|||
|
RE: multi-szlifierka FERM
Witam.
Patrząc na ilość dodatkowych części i całe wyposażenie opłaca się ją kupić. Zastanawiam się tylko, czy w parze z tym wyposażeniem nie idzie zła jakość produktu. Ale skoro nie będziesz jej często używał to powinna wystarczyć do drobnych prac. |
|||
|
01-03-2011, 19:31
|
|||
|
|||
|
Witam, tak się składa, że mam taką samą od kilku lat i nadal działa bez problemów. Głównie wiercę nią płytki i czasem dłubię dziury w plastikowych obudowach. Spisuje się przy tym bardzo dobrze. Ta giętka przedłużka to naprawdę przydatna rzecz, gdyby nie ona to pewnie złamałbym dużo więcej małych wiertełek i spaprałbym niejedną płytkę. Generalnie mogę polecić.
Przydatną rzeczą, którą warto skombinować do takiej szlifierki jest pedał do regulacji mocy taki jakich używało się lub pewnie jeszcze używa z maszynami do szycia do regulacji szybkości ich pracy. Niesamowicie zwiększa to wygodę pracy. |
|||
|
05-03-2011, 23:30
|
|||
|
|||
|
Cześć
Mam pytanie w związku z jakością tego urządzenia, bo sam zastanawiam się nad takim mini czymś i zestaw od Ferma jest niemały za dobrą cenę, ale nie chciałbym kupić czegoś złej jakości i zastanawiam się również nad Proxxonem FBS 240E. Na tej aukcji: http://allegro.pl/mini-szlifierka-proxxo...91801.html widnieje taki tekst: Cytat:specjalny silnik o zwiększonej elastyczności oraz dużym momencie obrotowym (polecamy mały test – przy minimalnych obrotach taniej mini szlifierki można ją bez problemu zatrzymać palcami przytrzymując za głowicę, w przypadku narzędzi firmy Proxxon jest to niemożliwe), Czy wie ktoś jak to jest w wypadku urządzenia FERMa? Obiło mi się, że Ferm to nie najgorsza firma, ale tylko tyle o niej wiem. |
|||
|
06-03-2011, 10:44
|
|||
|
|||
|
Sprzedawca chyba nie kłamie, da się na najniższych obrotach wyhamować obroty w palcach, ale nie wiem czy ma to aż takie wielkie znaczenie. Zawsze można zwiększyć obroty jeśli brakuje szlifierce siły, lub zmniejszyć nacisk, który wyhamowuje obroty. Jeśli o mnie chodzi to tą szlifierką głównie wiercę niewielkie otwory w płytkach PCB i robię to na ustawionych niskich obrotach z podłączonym dodatkowo regulatorem mocy. Zdarzało mi się również wiercić większe otwory, szlifować, polerować ciąć itp. i szlifierka dawała radę bez większych problemów.
Proxxon jest zapewne sprzętem lepszym i jeśli potrzebujesz szlifierki do ciągłej, profesjonalnej pracy to pewnie będzie to lepszy wybór, ale jeśli jest potrzebna tylko okazyjnie to chyba warto wziąć FERM'a - jest ponad dwa razy tańszy, a w zestawie jest ponadto giętka przedłużka która znacznie ułatwia pracę. |
|||
|
08-03-2011, 01:11
|
|||
|
|||
|
Dzięki bardzo za odpowiedź.
kondzio-93, zdecydowałeś się już? Zauważ, że są dwie wersje tej szlifierki (fct 160F i fct 400F; różnią się mocą): http://allegro.pl/ferm-szlifierka-prosta...08006.html http://allegro.pl/szlifierka-mini-drill-...81678.html Na stronie producenta w wyszukiwarce produktów występuje tylko model fct 160F, więc chyba on jest nowszym modelem. Przemawia też za tym zwiększona moc urządzenia (160 W). Problemem może być tylko zdobycie tulejki do wierteł poniżej milimetra. |
|||
|
08-03-2011, 16:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2011 16:11 przez kondzio-93.)
|
|||
|
|||
|
Już kupiłem ale nie FERMa, przy okazji innych zakupów wziąłem VERTO 130w miałem już takie ale się zepsuło zobaczymy jak długo to wytrzyma.
...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka... |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc