Aktualny czas: 21-05-2012, 05:40
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
Przecinarka do metalu
|
|
09-02-2011, 22:44
|
|||
|
|||
|
Przecinarka do metalu
Witam wszystkich forumowiczów. Pracuje właśnie nad projektem przecinarki do metalu. Borykając się z problemami natury technicznej postanowiłem podzielić się na forum własnymi spostrzeżeniami. W miarę posuwania się prac będę wrzucał fotki. Oczywiście mogę w miarę możliwości zainteresowanym moim projektem przecinarki pomóc, podpowiedzieć itp.
|
|||
|
09-02-2011, 23:35
|
|||
|
|||
|
RE: przecinarka do metalu
Jak widać ze zdjęć główna konstrukcja przecinarki jest już pospawana, jednak diabeł tkwi jak zwykle w szczegółach i jeszcze wiele pracy przede mną. Za blat i ramie posłużyła mi blacha stalowa 10mm, do tego dwa zawiasy fi35mm. Do tego wałek z prawym gwintem i silnik 3kw 1450 obr. Do tego przekładnia pasowa dająca na wałek obroty trochę ponad 3000obr\min. Osłonę tarczy zrobiłem z pokrywy od parnika. Jutro planuję zrobić osłonę przekładni pasowej, uchwyt pod wyłącznik i dźwignię, więc będą nowe foty.
|
|||
|
10-02-2011, 00:17
|
|||
|
|||
|
Witam. Ciekawy patent na osłonę tarczy
. Czy jej wymiana nie będzie problematyczna? Nie widzę żeby osłona była jakoś uchylana czy otwierana.
|
|||
|
10-02-2011, 17:37
|
|||
|
|||
|
Oczywiście osłona składa się z dwóch połówek zachodzących na siebie rantami i skręcane za pomocą trzech śrubek m6.
|
|||
|
10-02-2011, 17:51
|
|||
|
|||
|
Dziś trochę poszalałem w warsztacie i dorzuciłem kilka rzeczy do mojego projektu: osłonę przekładni pasowej. odboje do regulacji przechyłu ramienia, uchwyt do wyłącznika uchwyt do podnoszenia i opuszczania, oraz solidną podstawę. Ale po kolei, foty osłony przekładni pasowej:
|
|||
|
10-02-2011, 17:56
|
|||
|
|||
|
A oto odboje do regulacji przechyłu ramienia:
|
|||
|
10-02-2011, 17:58
|
|||
|
|||
|
wałek własnej produkcji:
|
|||
|
10-02-2011, 18:02
|
|||
|
|||
|
podstawa wyłącznika i uchwyt podnoszenia i opuszczania ramienia:
|
|||
|
10-02-2011, 18:10
|
|||
|
|||
|
Na koniec podstawa, jak widać na zdjęciach można ją zdemontować np do transportu, albo przecinarkę bez podstawy postawić na stole warsztatowym.
|
|||
|
10-02-2011, 18:17
|
|||
|
|||
|
Chyba już wszystkie części przygotowałem do malowania, także następne foty będą z ostatecznego montażu. Natomiast nie mam pomysłu jak wykonać imadło kątowe. Jakby ktoś z forumowiczów miał jakiś pomysł to proszę o foty. Pozdro
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc

. Czy jej wymiana nie będzie problematyczna? Nie widzę żeby osłona była jakoś uchylana czy otwierana.