Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 1.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Komputer do 550 zł
01-08-2009, 16:18
Komputer do 550 zł
Witam.
Mam zamiar kupić nowy komputer. Mam nagrywarkę dvd, obudowę z zasilaczem 350w i 550 zł. Komputer ma służyć do gier i multimediów. Konfiguracja musi zawierać dysk ok. 250gb i kartę tv. Na kompie ma chodzić windows xp, vista i 7.
Z góry dziękuje.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
01-08-2009, 19:00
RE: Komputer do 550 zł
Witam.
Szczerze mówiąc - za te pieniądze ciężko będzie złożyć sensowny zestaw. Nie starczy na dobrą kartę graficzną, procesor i kilka GB RAM'u, a bez tego nie pograsz zbyt płynnie w najnowsze gry (nie wspominając już o przyszłości).

Trwają wakacje i pewnie da się zarobić jeszcze kilka złotych. Warto się zainteresować używanymi częściami - byle były w dobrym stanie i nie zużywały się szybko (zakupu używanego dysku twardego nie polecam).

Składanie komputera nie jest trudne, wystarczy wcześniej sprawdzić czy wszystko powinno ze sobą działać i trochę poczytać. Przy zakupie pomyśl o przyszłości - kup płytę z PCI Express i gniazdami pamięci DDR2 lub nawet 3, obsługą SATA i nowoczesnym gniazdem pod procesor. Dzięki temu komputer można będzie w znacznym stopniu ulepszyć bez konieczności wymiany połowy podzespołów.

Pozdrawiam.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
01-08-2009, 20:59
Za 550zł? Do gier? Niestety... może coś na kształt takiego jak ja mam i pogra się tylko w średnie gry ale nowości czy przyszłość jak wspomniał BTomasz92 to już klapa.

Może być coś na procku jednordzeniowym 2GHz, max 1GB ram, płytę główną wg. upodobań, dysk? 250GB? połowa sumy pewnie.
Za to 550zł kupisz dysk, kartę tv, i może kość ram 1GB ale procek, płyta marzenia...
Może na allegro używany jakiś? Śledzić aukcje i licytować. Przydatny jest również konfigurator na komputronik.pl

Pozdrawiam.
02-08-2009, 09:13
(01-08-2009 20:59)DreamWalker napisał(a):  Za 550zł? Do gier? Niestety... może coś na kształt takiego jak ja mam i pogra się tylko w średnie gry ale nowości czy przyszłość jak wspomniał BTomasz92 to już klapa.

Może być coś na procku jednordzeniowym 2GHz, max 1GB ram, płytę główną wg. upodobań, dysk? 250GB? połowa sumy pewnie.
Za to 550zł kupisz dysk, kartę tv, i może kość ram 1GB ale procek, płyta marzenia...
Może na allegro używany jakiś? Śledzić aukcje i licytować. Przydatny jest również konfigurator na komputronik.pl

Pozdrawiam.

Dysk 250gb -150 zł
karta tv - 50 zł
2gb ddr2 - 100 zł
grafika 512mb - 100zł
plyta - 100zł
procesor używany - 50 zł
02-08-2009, 15:16
Ja sądzę że pamięć kosztuje ok. 50. Te oszczędzone pieniądze przeznaczył bym na procesor. Z grami nie będzie najlepiej jednak jeśli pogrzebie się trochę w systemie możliwe będzie granie na średnich i niskich detalach. Co do procesora w tej klasie tylko AMD.
Wątek zamknięty