Aktualny czas: 21-05-2012, 04:35
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
Maszyna do malowania butli
|
|
19-01-2011, 23:14
|
|||
|
|||
|
Na wstępie chciałbym się przywitać.
To mój pierwszy post. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pewien pomysł jednak sam nie wiem jak go zrealizować. Sama konstrukcja (stelaż, obudowa itp.) jest prosta. Chodzi mi o zbudowanie maszyny do malowania butli do gazów technicznych. W branży siedzę parę lat i wiem dokładnie jakie usprawnienia są najważniejsze. Butle są w dwóch wielkościach: 1. ok 16kg - 1,0m 2. ok 70kg - 1,7m Oto linki przykładowych maszyn, które są w ciągłej sprzedaży (jak sądzę): http://www.targi-internetowe.pl/ShowArticle.aspx?ID=50 http://www.dioxidserwis.pl/DxS15.html Przyrządy te mają jeden problem... co do malowania to nadają one butlą tylko i wyłącznie ruch obrotowy, a malowanie wałkiem to dla mnie i innych porażka (nie spotkałem nikogo kto by tak robił... a próbowali). Postanowiłem spróbować zbudować taką maszynę jednak chcę ją zautomatyzować(choć nie wiem czy jest to realne). Ogólnie chodzi mi o to aby butla sama się kręciła (jak w w/w maszynach). Proces malowania powinien przebiegać z pistoletu malarskiego pod kompresorem. Pistolet powinien poruszać się w górę i w dół (pełna automatyzacja wsadzamy butlę zamykamy włączamy i wyciągamy pomalowaną). Oto moje problemy które nasuwają się same: - pistolet do malowania musi się włączać i wyłączać sam więc chyba ze zwykłego pistoletu tego nie zrobię. Czy znacie tego typu sprzęt automatyczny? - pistolet musi jeździć w górę i w dół z pewną prędkością. Trzeba także pomyśleć o prędkości oraz zakres musi być regulowany. (malujemy butle które mają 1m i te które mają 1,7m). Ogólnie podobają mi się rozwiązania z linku nr 1. Dodanie prowadnicy na pistolet z prawej strony rozwiązało by sprawę. dużo tego ;-) Gdybyście mieli jakieś propozycje lub pytania proszę o kontakt. |
|||
|
20-01-2011, 18:04
|
|||
|
|||
|
RE: Maszyna do malowania butli
Witam,
Elementem wykonawczym dla włączania i wyłączania pistoletu może być serwomechanizm, czyli silniczek z wbudowaną przekładnią umożliwiającą uzyskanie dosyć dużej siły lub elektrozawór pneumatyczny jeśli do sterowania pistoletem wystarczy odcinanie dopływu powietrza. Ograniczenie zakresu można zrobić wyłącznikami krańcowymi (można je pewnie zamontować tak, aby dało się przesuwać). Wtedy napęd może nie być zbyt wyszukany - zwykły silnik i przekładnia. Można też zamontować silnik krokowy - tutaj sterowanie jest trudniejsze, ale nie potrzeba krańcówek (no, może jedną do ustalania pozycji początkowej), bo możliwe jest uzyskanie wysokiej precyzji. Przesuwanie pistoletu można zrobić po prostu śrubą trapezową, która jest napędzana przez silnik (i ew. przekładnię). Całość dobrze by było solidnie zabezpieczyć przed farbą - niestety, ale nie wszystko poleci na butlę. Zaklejanie się napędu farbą nie było by zbyt miłym wydarzeniem. Całość należy uzupełnić o trochę elektroniki sterującej praca silników i pistoletu. W najprostszym wariancie przy ręcznej regulacji pewnie wiele by tego nie było. W przypadku silnika krokowego można by się pokusić też o cyfrowe wprowadzanie parametrów. Więcej zabawy, ale i pewnie wygodniejsze. Mam nadzieję, że uda się pomysł zrealizować. Pozdrawiam. |
|||
|
21-01-2011, 11:15
|
|||
|
|||
|
RE: Maszyna do malowania butli
btomasz wielkie dzięki.
Biorę się do roboty z projektem od dzisiaj, jak coś będę miał to wrzucę. PS> Widziałem pistolety automatyczne tylko, że są strasznie drogie od 3000zł w górę. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc