Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dioda migająca w rytm muzyki
29-12-2010, 22:39
Dioda migająca w rytm muzyki
Dzisiaj mam przyjemność pokazać ciekawy i prosty projekt wykonany przez Krystiana. Jest to urządzenie idealne dla początkujących - proste w budowie i interesujące w działaniu. Oto co pisze na ten temat:

Przeczytaj cały wpis - Dioda migająca w rytm muzyki

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
31-12-2010, 15:22
RE: Dioda migająca w rytm muzyki
Szczerze mówiąc to oba typy artykułów są dobre.Teoria pozwala się co nieco nauczyć, a praktyka, podrzucić pomysł na jakieś ciekawe urządzenie.
07-01-2011, 02:05
ja powiem tak.. fajnie jak jest przedstawiony problem a potem rozwiązany Smile nieraz ciężko jest coś stworzyć tak z niczego.. nieraz coś się robi i potem się to udoskonala Smile mnie bardziej interesuje praktyka.. dużo ciekawiej się uczy coś robiąc Smile a ja wykonuje wszystko stąd.. bo czegoś zawsze mogę się nauczyć. a teorie mogę sobie poczytać gdziekolwiek.. Choć nie powiem. Jak już coś wykonujesz to fajnie jest mieć opis jak to rzeczywiście działa i co zachodzi w układzie itp. Tak jak przy NE555 fajnie było opisane który kondensator się ładuje który rozładowuje.
08-01-2011, 19:12
Bardzo fajny projekt! Podoba mi się że nie trzeba tego podłączać do głośników bo efekt działa na mikrofon. Tak z ciekawości, ile to kosztowało??
08-01-2011, 20:23
mikrofon 1zł
diody ultrajasne 3zł
tranzystory 1,50
kondensator 50gr
rezystory 80 gr
potencjometry montazowe 2zł
Baterie i laminat miałem
08-04-2011, 21:15
Mozesz podesłac na gg schemat tego połaczenia 28448842.
Z góry dzieki
08-04-2011, 21:23
http://wortal.majsterkowicza.pl/2010/12/...tm-muzyki/ tutaj jest schemat kliknij sobie na niego i ci go powiększy.
13-04-2011, 17:06
Elo. Możesz mi powiedzieć czy to jest taki normalny mikrofon z allegro ? Jak się on nazywa ? I jak się nazywa ta płytka, na której to montowałeś wszystko. Drukowana ? Czy ona musi posiadać jakieś ścieżki ? Czy sam je robiłeś ?
13-04-2011, 18:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2011 18:33 przez kondzio-93.)
Jest to normalny mikrofon pojemnościowy. Tak ta płytka musi posiadać ścieżki musisz ją zrobić samemu bo raczej takiej samej nie kupisz, nazywa się ona "płytka pcb". Jeśli nie chcesz samemu robić takiej płytki możesz użyć "płytkę uniwersalną" w niej po prostu łączysz wszystko za pomocą kabelków lub robiąc ścieżki z cyny.

...już trzeci raz docinam tą samą deskę i ciągle jest za krótka...
13-04-2011, 19:05
dokładana nazwa to mikrofon elektretowy kosztuje ok złotówki, płytkę projektowałem i robiłem sam metoda termotransferu
Odpowiedz