Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zasilacz laboratoryjny
05-12-2010, 19:07
Post: #1
Zasilacz laboratoryjny
Proszę doradźcie mi jak wykonać jakiś zasilacz laboratoryjny, dopiero zacząłem przygodę z tym i nie wiem za bardzo co i jak. Chciałbym by był prosty w budowie. I prosiłbym byście pomogli z czego mógłbym wziąć transformator do niego bo nowy kosztuje trochę, z jakich elementów mógłbym go zdobyć?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-12-2010, 23:33
Post: #2
RE: Zasilacz laboratoryjny
Sporo na temat najprostszych zasilaczy zostało już napisane w wortalu - trochę do czytania w temacie zajdziesz na tej liście: http://wortal.majsterkowicza.pl/tag/zasilacz/

Na początek powinno wystarczyć, przynajmniej dla zorientowania się w schemacie. W planach są jeszcze zasilacze stabilizowane (w tym regulowane), ale to pewnie jeszcze trochę potrwa.

Sporo o zasilaczach znajdziesz tez na forum w dziale, w którym założyłeś ten temat.

Skąd wziąć transformator - możesz go wyciągnąć z jakiegoś radia, wzmacniacza lub nawet zasilacza wtyczkowego. Najlepiej polować na stare urządzenia, ponieważ w nowych stosowane są zasilacze impulsowe, z których nic ciekawego nie wydobędziesz. Niestety, takie transformatorki mają zwykle albo małą moc, albo specyficzne, dostosowane do urządzenia parametry, co może spowodować utrudnienia. Można popolować na aukcjach - da się kupić transformator za pół ceny.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
11-12-2010, 14:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2010 20:19 przez juniorK.)
Post: #3
RE: Zasilacz laboratoryjny
Mam chyba taki transformator który jest ci potrzebny, miałem równiez robic taki zasilacz ale nie mam chwilowo czasu, na licytacji kupiłem 4 transformatory jeden z nich jest mi potrzebny a 3 pozostałe sa mi zbedne, nie znam parametrów, wieczorem moze zmierze je
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
21-12-2010, 14:26
Post: #4
RE: Zasilacz laboratoryjny
Zmierzyłem jeden z nich na wyjsciu daje 36V, nie wiem dlaczego ale strasznie buczy, zwoje nie maja luzów...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
21-12-2010, 16:32
Post: #5
RE: Zasilacz laboratoryjny
Transformator może burczeć też z powodu luźnych blaszek w rdzeniu i ogólnie zjawisk zachodzących w nim pod wpływem pola magnetycznego. Niektórzy radzą lakierowanie odpowiednim lakierem izolacyjnym. Jeśli transformator jest tego wart, można spróbować, w przeciwnym wypadku szkoda się bawić, bo może to być po prostu wada konstrukcyjna lub wyeksploatowanie. Ew. można mu szukać zadania w którym buczenie nie przeszkadza i próbować trochę wytłumić poprzez miękkie podłoże tak, aby drgania nie przenosiły się na obudowę i tym samym nie wytwarzały jeszcze większej ilości dźwięku.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-12-2010, 16:31
Post: #6
RE: Zasilacz laboratoryjny
a jak zmierzyć i sprawdzić czy działa owy transformator, mam trafo sieiciowe ??
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-12-2010, 20:36
Post: #7
RE: Zasilacz laboratoryjny
MiernikiemWink Napiecie z sieci podłączasz do uzwojenia pierwotnego a napiecie na wtórnym mierzysz. jezeli nie pokaze napiecia badz spali bezpiecznikiBig Grin to transformator jest uszkodzony...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości