Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak frezarka ?
28-10-2010, 18:18
Jak frezarka ?
Witam zastanawiam się nad kupnem frezarkiHuh
Pierwsza to niebieska profesjonala linia Boscha model KGF 600.
Wszytko fajnie tylko martwi mnie małamoc 600w Sad
a drugi model to frezarka Skill Masters niby tez profesjonalna. Model 1830 AD 1100W, a wiec silnik prawie 2 razy wiekszy.
Za boscha zapłace 560 zł a za skila mniej bo 270 zł. dodam ze gwarancja boscha to 3 lata a skila 2.
jestem amatorem jednak jesli sie sprawdze w tego typu majsterkowaniu to chcialbym robic bardziej intensywnie.

Prosze o pomoc w wybraniu jedej z tych dwoch oraz podaniu ewentualnie w tym przedziale cenowym swojego typu frezarki ktora mozecie mi polecic.
Dziękuje za odpowiedziRolleyes
PozdrawiamSmile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
31-10-2010, 12:43
RE: Jak frezarka ?
Witam,

Właścicielem Boscha i Skila jest ta sama firma. Generalnie Boscha promują jako droższą, a Skila jako tańszą markę. Generalnie jednak i jedne i drugie powinny trzymać dobry poziom, na pewno lepszy niż chińczyki "no name".

Myślę, że na początek Skil był by dobry - mocniejszy, no i nieco ponad dwa razy tańszy. A jeśli spodoba Ci się zabawa i będziesz pewny, że chcesz dużo frezować, kupisz coś z lepszej firmy.

Pozdrawiam.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
31-10-2010, 15:07
Dzięki za odpowiedź Smile Czekam też na inne odpowiedzi.
A napisałeś że to lepsze na pewno niż inne chińczyki ale dwa dni temu przyszła mi wyrzynarka SKIL MASTERS 4585
http://allegro.pl/wyrzynarka-4585-ma-710...32831.html
i na niej pisze że wyprodukowano w Chinach. Co o tym myślisz ? Czy według Ciebie mimo że to Skil, a na dodatek niby z linii masters (profesjonalna) to czy to narzędzie jest zrobione gorzej i z gorszych materiałów niż ta sama wyrzynarka wyprodukowana w fabryce w Europie ?
31-10-2010, 16:09
Może źle się wyraziłem - teraz praktycznie wszystko produkują w Chinach, problem w tym że różne fabryki produkują z różną jakością. Gdy produkty sprzedawane są pod jakąś w miarę dobrą marką, zwykle wszystko jest OK, bo firma dla której to produkują, dba o jakość produktu wypuszczanego na rynek. Gorzej gdy nikt się nie przejmuje jakością i sprowadza różne śmieci za śmieszne pieniądze, a później sprzedaje jako pełnowartościowy towar.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
09-04-2011, 21:47
witam
frezarka: otóż jako amatorszczyk pracuję na sprzętach skila , makity, bosha, dewalta i tak porównując jakość różnych marek mogę powiedzieć ze skil to klasa "amator-robie od czasu" do czasu- nie zepsuje się ale bedzie mieć pewne "niedokładności w wykonaniu
bosh zielony - "amator - częste użytkowanie" chociaż -ostatnie narzędzie tej marki jakie posiadłem ... wyprodukowano w Rumunii (czemu nie w Polsce? nieważne)
makita....ma specyficzne wykonanie solidne i wytrzymałe troche więcej niż zielony bosh troche mniej niż niebieski
de walt - mam frezarke tego producenta .genialna - softstart silnika ... i ogólnie "filozofia " wykonania są naprawde dobre

więc do rzeczy na co bym zwrócił uwagę ... mocowanie napewno 8 mm - najwiecej "tanich " frezów, moc raczej ok 1000W -jeśli zamierzać wkładać szersze frezy ..., dobrze by było żeby miała soft start ..przyjemnie silnik "rozkręca się do obrotów... dobrze by było gdyby miała regulację obrotów ... to eliminuje "przypalanie " niektórych materiałów, gatunków drewna. no i ogólnie .. jakość wykonania blokad głębokości, łatwość operowania , jak uchwyty leżą w dłoni ...i tp
to tylko moja prywatna opinia ..taka..
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz