Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[split] Zasilacz laboratoryjny - pomysły
12-10-2010, 16:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2010 21:37 przez Dawid.)
[split] Zasilacz laboratoryjny - pomysły
Nie będę robił nowego tematu , więc zapytam tutaj. Schemat pochodzi z ksiązki pt ." Wyprawy w świat elektroniki " pana Piotra Góreckiego !!! Otóż chcę wykonać taki zasilacz i chcę także zapakować go w jakąś obudowę . Chodzi mi o to żeby służył mi jako zasilacz laboratoryjny. Miał mierniki itp. Macie jakieś pomysły ? A może kupić gotowy? Co sądzicie o takim zasilaczu :

Załączone pliki
.zip  skanowanie0003.zip (Rozmiar: 756,04 KB / Pobrań: 18)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-10-2010, 19:44
RE: [split] Zasilacz laboratoryjny - pomysły
Szczerze, to moim zdaniem jest to troche przerost formy nad treścią. Układ bardzo rozbudowany jak na układ o średnich parametrach jakim jest lm317. Gdzieś wklejałem zasilacz stabilizowany na wzmacniaczach operacyjnych o znacznie lepszych parametrach a stopień skomplikowania jest podobny.
12-10-2010, 21:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2010 21:53 przez Dawid.)
http://allegro.pl/zasilacz-laboratoryjny...32276.html
http://allegro.pl/zasilacz-laboratoryjny...75378.html
http://allegro.pl/laboratoryjny-zasilacz...98920.html
nie mają one nazw. Co o nich sądzicie?
13-10-2010, 18:48
Ten drugi wygląda lepiej - ma wyższy prąd wyjściowy (ciekawe czy nawet przy maksymalnym napięciu) i jego regulację. Dodatkowo ma wygodniejsze wyświetlacze cyfrowe. Nie jest dużo droższy od pierwszego, choć z drugiej strony jest bardziej skomplikowany i więcej rzeczy może się w nim zepsuć.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
14-10-2010, 19:27
Witam ! Chcę zrobić zasilacz laboratoryjny według tego schematu . Co mi radzicie? Wsadzić tam wyświetlacz cyfrowy? ( Jeśli tak to prosiłbym o dokładnie opisanie montażu ) czy wsadzić tam amperomierz i voltomierz ( analogowy ) ? Proszę o odpowiedzi.

Załączone pliki
.pdf  301-K.pdf (Rozmiar: 383,77 KB / Pobrań: 18)
14-10-2010, 21:47
Z analogowymi będzie najprościej, wystarczy kupić i podłączyć (z czym raczej nie powinno być żadnych problemów) i będzie działać. Jeśli chcesz sobie polutować i mieć ciekawszy sposób prezentowania pomiaru, kup KIT(y), zmontuj, podłącz i też będzie. To Ty konstruujesz i podejmujesz tutaj decyzje Smile.
16-10-2010, 21:05
Witam ! A jak oceniacie ten zasilacz ?? Warty jest wykonania ?? Chcę wykonać tylko zasilacz. Wyświetlaczy itp nie montuję .

Załączone pliki
.pdf  AVT5083.pdf (Rozmiar: 311,97 KB / Pobrań: 10)
17-10-2010, 12:15
Montowanie tego bez wyświetlaczy (i pewnie reszty sterownika) nie ma sensu - bez tego nie ustawisz napięcia wyjściowego. Można by to pewnie ominąć, dodając trochę od siebie, ale jeśli urządzenie było projektowane jako całość, to nie ma sensu się w to bawić i lepiej poszukać innego projektu.

Na początek wystarczy właściwie dowolny zasilacz z regulacją napięcia i nawet niewielkim 1-2 amperowym prądem wyjściowym. Spokojnie nada się projekt z Wypraw w Świat Elektroniki czy 301-K.

Zastanawiasz się nad gotowym,a montowaniem samemu. Może coś po środku - zestaw do samodzielnego montażu zwany też KIT'em. Masz tam wszystkie potrzebne elementy, płytkę oraz schematy. W większości przypadków wystarczy tylko zlutować i wsadzić do obudowy.
17-10-2010, 19:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-10-2010 19:45 przez Dawid.)
Witam !
Jest problem, bo chętnie bym wykonał ten zasilacz z Nowego Elektronika z tym , że musiałbym kupić przetwornice 30 v . Bo takie musi być napięcie ( zmienne. A może ten :
I jeszcze mam pytanie odnośnie pierwszego mojego załącznika ( schemat zasilacza z książki " Wyprawy w świat elektroniki ". W prawym dolnym rogu jest 6 rezystorów. Przy niektórych jest napisane " NIE MONTOWAĆ ". Dlaczego ? Czy to jest obwód ograniczenia prądu ?

Załączone pliki
.pdf  AVT2131.pdf (Rozmiar: 401,24 KB / Pobrań: 5)
17-10-2010, 21:03
Odnośnie "Wypraw w świat elektroniki" - wygląda na to, że autor tam opisuje do czego służą dodatkowe rezystory, ale akurat na tym fragmencie kończy się skan Smile.

Zasilacz z Nowego Elektronika pewnie można zasilić niższym napięciem, z tego co widzę, na schemacie jest dodatkowy stabilizator dla układu sterującego, więc nie powinno to być szczególnym problemem. Ten zasilacz może pracować z dosyć dużymi mocami (sugerują zasilacz 180VA), jeśli ich nie potrzebujesz, nie ma sensu inwestować w mocniejsze tranzystory.

Jeśli chodzi o zasilacz z ostatniego postu - dużej mocy z tego nie wyciśniesz, ale na początek się nada i posiada miernik prądu w postaci linijki LED. Jeśli nie chce Ci się szukać dalej i chcesz mieć gotowy KIT, to powinien być to dobry wybór.
Odpowiedz