Aktualny czas: 21-05-2012, 05:00
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
[split] KiCad'owe problemy
|
|
02-10-2010, 12:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2010 14:21 przez Dawid.)
|
|||
|
|||
|
[split] KiCad'owe problemy
Witam! Pisze te posty i pisze... Ma ktoś z was styczność z programem "KiCad" ?? Nie bardzo wiem jak dodać bibliotekę , żeby tych elementów było więcej. MOŻE ZRÓBMY TAK ... Ten kto się zna na KiCadzie niech poda mi swoje gadu gadu lub maila. I jeszcze jakby tkoś mi mógl wytlumaczyć co oznaczają poszczególne nazwy w bibliotece ... np . device ,dsp
|
|||
|
02-10-2010, 15:09
|
|||
|
|||
RE: Gazety, czasopisma o tematyce elektronicznej
(02-10-2010 12:20)Dawid napisał(a): Witam! Pisze te posty i pisze... Ma ktoś z was styczność z programem "KiCad" ?? Nie bardzo wiem jak dodać bibliotekę , żeby tych elementów było więcej. MOŻE ZRÓBMY TAK ... Ten kto się zna na KiCadzie niech poda mi swoje gadu gadu lub maila. I jeszcze jakby tkoś mi mógl wytlumaczyć co oznaczają poszczególne nazwy w bibliotece ... np . device ,dsp Ja mogę pomóc, ale to dopiero za kilka dni (awaria komputera i zw. z tym problemy) i raczej na forum lub w formie jeszcze jednego artykułu o KiCad'zie. Co Cię jeszcze interesuje poza dodawaniem bibliotek i nazwami elementów? |
|||
|
02-10-2010, 16:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2010 16:11 przez Dawid.)
|
|||
|
|||
|
RE: Gazety, czasopisma o tematyce elektronicznej
Witam ! To jeszcze raz ja! Chcę wykonać taki zasilacz :
http://www.google.pl/imgr...=1t:429,r:2,s:0 , z tym , że ten mój ma jeszcze stabilizator składający się z : kondensatora elektrolitycznego ( 2 ) i stałego ( 1 ) , rezystora , diody schottky "ego i tranzystora . I tu pytanie ... Jakie najlepsze będą wartości kondensatorów i diody ?? Bo ja zastosowałem kondensator elektrolityczny 4700 mikro F i 1 mikro F , stały- 10 nano F, rezystor 1 k ohm i tranzystor BD 911 NPN. Może tak pozostać ? |
|||
|
05-10-2010, 18:09
|
|||
|
|||
|
RE: [split] KiCad'owe problemy
Link nie działa, popraw to zobaczymy. Skończyły mi się problemy z komputerem, więc napiszę jeszcze jeden art. o KiCad'dzie. Przy okazji wspomnę, że w przygotowaniu jest jeszcze stronka z kalkulatorami i przelicznikami online dla elektroników i majsterkowiczów (coś jak programik Ele, który można znaleźć gdzieś na forum).
|
|||
|
05-10-2010, 19:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2010 19:55 przez Dawid.)
|
|||
|
|||
|
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http:...=125&ty=62
Uuuu ! Chyba po zasilaczu.... Podłączyłem pod układ Greatza trafo 12 v , i 3 diody prostownicze się zwęgliły. Co mogło być nie tak?? Przecież kolejność podłączenia przewodów z transformatora do układu Gretza nie ma znaczenia , bo to jest prąd zmienny . A czy jeżeli źle podłączyłem kondensator to mogło to wpłynąć na prostownik ? |
|||
|
05-10-2010, 22:37
|
|||
|
|||
|
Ciekawy problem o ile wszystko było dobrze zmontowane wg. schematu. Najpierw sprawdził bym dopuszczalne parametry elementów. Co to były za diody (głównie chodzi tutaj o prąd max., bo napięcie raczej nie powinno być problemem)? Kondensator raczej nie spowodował problemu (wtedy pewnie było by po nim i efektownie wybuchłby), choć zaraz po włączenia, podczas ładowania, przepływa przez niego znaczny prąd, który mógłby być przyczyną zagłady diod. W ostateczności może być winny transformator, choć wtedy pewnie było by jeszcze gorzej i wywaliło by prąd na bezpiecznikach.
|
|||
|
06-10-2010, 07:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2010 16:54 przez Dawid.)
|
|||
|
|||
|
Dioda IN 4007 . Ale przecież diody prostownicze cechują się dużym napięciem maxymalnym ... Na dodatek sprawdzałem diodą zwykłą czy na wyjściu układu Greatza jest plus czy minus ( chodzi o dobre podłączenie kondensatorów) . Ten obwód nie był zamknięty ... Nie zostały polutowane 2 elementy.. Ale nic sie nie stało , dopiero pierwsza taka akcja u mnie się zdarzyła . Dzisiaj zrobie nowy według schematu z książki " Wyprawy w świat elektroniki " . Teraz zastosuje zwykły mostek prostowniczy ( mógłby mi ktoś powiedzieć jak go mam podłączyć do trafo? )
Mam pewien problem z kondensatorem. Otóż poprosiłem w sklepie o kondensator elektrolityczny 1000 mikro F . Wszystko okej , lecz nóżki kondensatora są równe w długości. I tu problem .. Jak mam go podłączyć.? |
|||
|
06-10-2010, 22:32
|
|||
|
|||
|
Jak podłączyć mostek? Praktycznie zawsze nóżki są podpisane czterema symbolami: +, -, ~, ~.
Plus i minus to wyjścia, tam podpinasz kondensator(-y) filtrujące i zasilane urządzenie. Do ~ podpinasz transformator. Jeśli chodzi o kondensator - z jednego boku powinien być pasek, często z minusami. Tą końcówkę należy dołączyć do miejsca o mniejszym napięciu niż przeciwna, czyli w tym wypadku - masy, minusa zasilania. |
|||
|
13-02-2011, 10:32
|
|||
|
|||
|
Jak zapisuje jakis plik i chce go otworzy to pojawa mi sie napis nie znajeziono....np.noj projekt co mam zrobic?
|
|||
|
13-02-2011, 18:00
|
|||
|
|||
|
Mi zdarza się od czasu do czasu zobaczyć komunikaty, że nie znaleziono danego elementu/biblioteki gdy wcześniej miałem coś dodatkowo wgrane, a teraz (np. po przeinstalowaniu programu/systemu) nie mam. Błąd może też chyba występować w przepadku plików projektu. Więcej można by powiedzieć jeśli podasz dokładniejszą treść komunikatu i sytuację, w której się on pojawia.
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc