Aktualny czas: 21-05-2012, 04:44
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
Zasilacz laboratoryjny 0-30V electronics-lab
|
|
09-06-2009, 23:29
|
|||
|
|||
|
Zasilacz laboratoryjny 0-30V electronics-lab
Witam
Jest wśród was ktoś, kto robił ten zasilacz? Bo ja właśnie go uruchomiłem i mi nie działa. Na wyjściu pokazuje stale 1,2 V pomimo ciągłej regulacji, TL081 oznaczony na schemacie jako U2 grzeje się niemiłosiernie... Miał ktoś z was takie problemy? http://www.electronics-lab.com/projects/...index.html |
|||
|
10-06-2009, 15:11
|
|||
|
|||
|
RE: Zasilacz laboratoryjny 0-30V electronics-lab
Witam.
Przede wszystkim sprawdź poprawność montażu - czy wszystkie elementy są wlutowane tam, gdzie powinny i czy mają odpowiednie parametry (opór, pojemność, moc, typ...) i są w odpowiednia stronę wlutowane (kondensatory, diody). Dokładnie pooglądaj płytkę - czy elementy są połączone zgodnie z schematem, czy nie występują zwarcia lub zimne luty. Jeśli stosowałeś jakieś zamienniki, sprawdź czy mają tak samo ułożone wyprowadzenia. Dokładnie przeczytaj artykuł opisujący projekt, może coś tam znajdziesz. Pozdrawiam. |
|||
|
10-06-2009, 16:34
|
|||
|
|||
|
Na 99% mówię że pokręciłeś nóżki tranzystora ^^
Robiłem ostatnio mały zasilacz i gdy pomyliłem nóżki tranzystora na wyjściu pokazywało też coś koło 1V; nie dając się regulować. |
|||
|
10-06-2009, 23:24
|
|||
|
|||
|
Generalnie płytka jest w porządku, sprawdzałem miernikiem czy sa połączenia i zawsze mi zapiszczało. Jedyną zmianą w całym projekcie, to był tranzystor 2n2219, który zamieniłem na BD139. Jest bardzo mozliwe, ze pomyliłem jego nóżki, bo schemat wydaje mi się troche inny to co widze na płytce. Ale wg schematu i datasheetu BD139 podpiąlem ten tranzystor.
Tak do kontroli: 2n2219 to tranzystor NPN. Popatrzcie na ten rysunek co zrobiłem, i powiedzcie czy dobrze podpisałem kolektor, baze i emiter. |
|||
|
11-06-2009, 07:39
|
|||
|
|||
|
Czytałem gdzieś, że w niektórych takich prostych prostych zasilaczach na scalakach jeśli zrobisz zwarcie, to scalak zdechnie. Nie wiem czy to dotyczy twojego zasilacza. Sprawdź także czy lutując nie przegrałeś elementów.
|
|||
|
11-06-2009, 12:17
|
|||
|
|||
|
Sprawdziłem podpisy z rysunku ścieżek ze schematem i wygląda na to, że są podpisane poprawnie. Jeśli do tych punktów podłączyłeś odpowiednie wyprowadzenia BD139, to tranzystor pewnie nie stanowi problemu. Może po prostu układ jest uszkodzony (lub został uszkodzony przy montażu). Jeśli nie, wzmacniacz operacyjny może się grzać dlatego, że ma złe napięcia zasilania (ale to odpada jeśli U3 ma normalną temperaturę) lub przez jego wyjście płynie zbyt duży prąd. Sprawdź czy tranzystory za wyjściem scalaka są sprawne i czy nie ma tam innego zwarcia.
Ogólnie to sprawdzaj wszystko, co się da - prędzej czy później wyjdzie na jaw usterka, która przeszkadza w pracy wzmacniacza. |
|||
|
11-06-2009, 13:24
|
|||
|
|||
| RE: Zasilacz laboratoryjny 0-30V electronics-lab | |||
|
11-06-2009, 14:25
|
|||
|
|||
|
Zielony ma pojemność 220nF i tolerancję 10%. Żółty ma 100nF i tolerancję 5%. Jak widać, zielony ma nieco większą pojemność, jednak nie powinno to znacząco wpłynąć na działanie urządzenia.
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc