|
Mój syn.
|
|
23-08-2010, 23:30
|
|||
|
|||
|
Mój syn.
Witam. Mam syna , który ma 14 lat, więc nie miał styczności z podstawowymi prawami elektroniki ( ohma itp). Otóż kupił książkę "Wyprawy w świat elektoniki" Ma niecałe 3 dni , a juz zaczął robic różne układy elektroniczne np : przerzutnik bistabilny , układ darlingtona, natomiast jutro chce zrobić wyłącznik zmierzchowy , z przerzutnikiem schmitta. I tu mam pytanie? Co wy na ten temat myślicie ? Czy on jest w tym " dobry"??
Pozdrawiam
|
|||
|
24-08-2010, 10:47
|
|||
|
|||
|
RE: Mój syn.
Narazie to jest początkujący. Nie wiem co ma oznaczać ów "dobry". Ale jeszcze długa droga przed nim, montowanie gotowych schematów to początki (wiadomo od tego się zaczyna). Projektowanie samemu to jest osiągnięcie. A żeby być dobrym w elektronice (jak i w innych dziedzinach) to potrzeba wielu wielu lat nauki i doświadczenia zdobywanego z czasem.
|
|||
|
24-08-2010, 15:24
|
|||
|
|||
|
Ale jak na 14-latka to i tak jest dobry, według mnie. Ciesze się , że sie chłopak tym interesuje. Dzisiejsi nastolatkowie w jego wieku to mają zainteresowania typu: nasza klasa , grono itp. A jednak on taki nie jest.
|
|||
|
27-08-2010, 21:34
|
|||
|
|||
|
Ja mam 13 lat i elektroniką zajmuję się od roku i już projektuje najprostsze układy ale i tak uważam, że jeszcze "dobry" nie jestem ponieważ wielu rzeczy nie umiem. Samo montowanie urządzeń z gotowego schematu nic nie znaczy. Już lepiej kupić kit zmontować go i chociaż przeczytać opis działania.
|
|||
|
27-08-2010, 21:38
|
|||
|
|||
|
Jeszcze zapomniałem napisać (ten wyżej to ja), że montując kity i czytając opisy bardzo dużo się nauczyłem.
|
|||
|
01-09-2010, 20:54
|
|||
|
|||
|
Tak, z pomocą kitów można się wiele nauczyć i chyba każdy (jeśli miał tylko dostęp do KIT'ów) tak zaczynał. Samo montowanie może pomóc w nauce lutowania, co na początku jest bardzo ważne, ale warto też czytać schemat i starać się zrozumieć sposób działania układu.
A Dawidowi gratuluję syna . Jeśli tylko chce się uczyć elektroniki, to mu tego po prostu nie utrudniaj i może być z niego kiedyś dobry fachowiec.
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Copyright © 2008-2011 majsterkowicza.pl
Silnik forum MyBB, © 2002-2012 MyBB Group.
Silnik forum MyBB, © 2002-2012 MyBB Group.

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc

Pozdrawiam

. Jeśli tylko chce się uczyć elektroniki, to mu tego po prostu nie utrudniaj i może być z niego kiedyś dobry fachowiec.