Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blue eye
17-07-2010, 17:46
Blue eye
Witam! Na wstępie chciałem wszystkich przywitać gdyż jestem nowy na tym forum. Teraz do rzeczy.
Wpadłem na pomysł stworzenia czegoś na kształt takiego płaskiego pudełka z wyciętym okiem w jednej ścianie i podświetlonym niebieskimi diodami.
Miało by to służyć do wyłącznie do ozdoby. Moja koncepcja wygląda tak.
Mam już gotową przednią ścianę z aluminium 2mm z wyciętą dziurą na kształt ludzkiego oka (od kącika do kącika jakieś 12cm). Cała ściana ma wym ok 15x20cm. Tylna ma wymiary identyczne ale nie ma dziury.Oko zasłonięte będzie matową szybką plastikową a na niej naklejona ma być źrenica oka. Tylna ścianka od środka będzie czarna by diody dawały lepszy efekt. Oświetlać to będą od środka 2 neony (1 pseudo neon= 2 diody) plus dodatkowa dioda do podświetlenia źrenicy. By zachować odstęp między płytami aluminiowymi skręcę między nimi ramki wycięte i ukształtowane z płyty plastikowej 13mm. W boku osadzę włącznik kołyskowy (powinien pasować idealnie bo na szerokość także ma 13mm).
Proszę o opinie oraz porady lub też pomysły co można tam jeszcze dodać.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
17-07-2010, 18:13
RE: Blue eye
jeżeli tył też będzie aluminiowy to lepiej go chyba od środka wypolerować, zaczynając od papieru 300 kończąc na około 1500-2000 wodnym i na koniec pasta polerska. Będzie lepiej odbijać światło więc mniej diod będzie potrzebych.
19-07-2010, 11:36
dobry pomysł, nie pomyślałem o tym, dzięki Wink. Mam tylko problem z wyszlifowaniem przedniej strony gdyż jest mocno porysowana. Ale dam radę
19-07-2010, 12:08
Zacznij od grubszego papieru i stopniowo zmniejszaj granulacje. Jest to bardzo pracochłonne, szczególnie jeżeli nie ma się żadnej szlifierki. Kiedyś polerowałem całą obudowę komputera do gładkiego metalu. Po jednym dniu miałem 1 bok i zrezygnowałem, kupiłem najtańszą szlifierkę Smile
Życzę powodzenia i sił do pracy.
Odpowiedz 

Kontakt Forum Majsterkowicza Wróć do góry Wróć do forów Wersja bez grafiki RSS
Copyright © 2008-2011 majsterkowicza.pl
Silnik forum MyBB, © 2002-2012 MyBB Group.