Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stary komputer
24-04-2010, 09:43
Stary komputer
Znalazłem na strychu stary komputer. Działa, bo sprawdzałem. Jest tylko jeden problem. Nie ma systemu, a płyta główna nie obsługuje cd-romu. Moge nagrać na dyskietce dosa lub inny stary system.
Tylko czy będe mógł na nim programować (pascal,c++,basic itp.).
Bo do innych rzeczy on się za bardzo nie nadaje.
Mam dwa dyski twarde ok.1Gb, a starszy ok. 0,5Gb.
Z góry dzięki za pomoc.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
24-04-2010, 10:48
RE: Stary komputer
Można programować - jeśli tylko zdobędziesz i zainstalujesz kompilator i jakiś bardziej zaawansowany edytor, to nie powinno być aż tak źle Smile.

Co do systemu: DOS pewnie wystarczy, ale jeśli komputer ma procesor taktowany z częstotliwością choć kilkuset MHz możesz spróbować zainstalować coś lepszego - jakiegoś Windowsa 95/98 lub lepiej dystrybucję Linux'a przystosowaną do starego sprzętu. W przypadku Linux'a dobrze by było gdyby komputer posiadał dostęp do Internetu - instalacja programów jest wtedy dużo łatwiejsza.

Brak napędu CD można obejść, kopiując pliki instalatora na dysk z pomocą innego komputera. Jeśli znasz pozostałe parametry komputera, podaj je. Wtedy będzie można udzielić bardziej precyzyjnych rad.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
24-04-2010, 12:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2010 12:45 przez Przemek0510.)
Mam stacje dyskietek więc najlepiej byłoby zainstalować system mieszczący się w dyskietce. Nie mam wejścia usb, czy jest możliwość zrobienia(lub kupienia) jakiejś przejściówki, aby mieć w komputerze usb? Procesor Pentium Family.
24-04-2010, 17:07
"Pentium Family" znaczy tyle samo co "rodzina procesorów Pentium" - kupisz nowy procesor Intel'a z Pentium w nazwie i też będzie się on zaliczał do "Pentium Family".

Jeśli chodzi o dorobienie USB - pewnie da się kupić kartę PCI lub nawet ISA z kontrolerem USB, ale to raczej nieopłacalna zabawa - pewnie niewiele drożej kupisz sprawny komputer o o wiele lepszych parametrach.

Jeśli chcesz instalować system z dyskietek to zainteresuj się którąś wersją DOS'a - czy to MS DOS, czy coś nowocześniejszego np FreeDOS lub jeszcze inny. Możesz też popróbować z Linuxem - szukaj pod hasłem "floppy linux".
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
24-04-2010, 19:52
Dzięki za pomoc. Wybiore FreeDOSA lub linuxa. . . . .
30-08-2010, 13:30
Możesz też zainstalować windows milenium przez dyskietkę. Posiadam nawet taką i jak będziesz zainteresowany to prześlę Ci pliki z niej.
14-08-2011, 10:33
Możesz ściągnąć obrazy dyskietek DOS-a z internetu. Zamontować np. w "winimage".

PS: Ze starym komputerem można zrobić różne fajne rzeczy (ryzykownych na nowych komputerach) programowanie RS, karty dźwiękowej...
Odpowiedz