Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wybór pierwszej płytki stykowej
13-04-2010, 21:38
Wybór pierwszej płytki stykowej
Witam!

Stanąłem przed wyborem mojej pierwszej płytki stykowej.Proszę forumowiczów o pomoc w dokonaniu wyboru.Dodam że interesują mnie płytki o ilości pól od 700 do 900
Pytania:
1.Czy wyższa cena płytki oznacza lepszą jakość?
2.Czy ciężko jest się przyzwyczaić do budowania układów na płytkach stykowych?
3.Jakie przewody(druty)stosować na takich płytkach?

Proszę też o krótki kurs budowania układów na płytkach stykowych i zamieszczenie zdjęć godnych polecenia płytek.

Z góry dziękuję
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15-04-2010, 16:14
RE: Wybór pierwszej płytki stykowej
Witam.

1. Zwykle wyższa cena oznacza lepszą jakość, ale nie zawsze. Na początku radzę odsiać płytki podejrzane tanie lub wyglądające niezbyt solidnie, a potem sprawdzać opinie o konkretnych producentach.
2. Wymaga to trochę gimnastyki mózgu - trzeba nauczyć się odpowiednio rozplanowywać elementy.
3. Warto mieć przygotowany zestaw kabelków o różnych długościach. Świetnie się do tego nadają przewody jednożyłowe, których tanim źródłem może być kawałek skrętki sieciowej.

Jeśli chodzi o prośbę o kurs - na płytce stykowej zbudowałem tylko kilka prostych układów, więc nie mam w temacie zbyt dużej wiedzy, większość już tutaj napisałem. Może jednak rozsądnej długości artykuł? A może ktoś z was chce napisać? Z chęcią opublikuję w wortalu.

EDIT: Napisałem dosyć ogólny artykuł na temat płytek prototypowych (http://wortal.majsterkowicza.pl/2010/04/...otypowe/). Jeśli czujesz się obeznany w temacie, propozycja napisania kursu montowania na płytkach uniwersalnych jest nadal aktualna Smile
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz