Aktualny czas: 21-05-2012, 04:23
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
Wybór pierwszej płytki stykowej
|
|
13-04-2010, 21:38
|
|||
|
|||
|
Wybór pierwszej płytki stykowej
Witam!
Stanąłem przed wyborem mojej pierwszej płytki stykowej.Proszę forumowiczów o pomoc w dokonaniu wyboru.Dodam że interesują mnie płytki o ilości pól od 700 do 900 Pytania: 1.Czy wyższa cena płytki oznacza lepszą jakość? 2.Czy ciężko jest się przyzwyczaić do budowania układów na płytkach stykowych? 3.Jakie przewody(druty)stosować na takich płytkach? Proszę też o krótki kurs budowania układów na płytkach stykowych i zamieszczenie zdjęć godnych polecenia płytek. Z góry dziękuję |
|||
|
15-04-2010, 16:14
|
|||
|
|||
|
RE: Wybór pierwszej płytki stykowej
Witam.
1. Zwykle wyższa cena oznacza lepszą jakość, ale nie zawsze. Na początku radzę odsiać płytki podejrzane tanie lub wyglądające niezbyt solidnie, a potem sprawdzać opinie o konkretnych producentach. 2. Wymaga to trochę gimnastyki mózgu - trzeba nauczyć się odpowiednio rozplanowywać elementy. 3. Warto mieć przygotowany zestaw kabelków o różnych długościach. Świetnie się do tego nadają przewody jednożyłowe, których tanim źródłem może być kawałek skrętki sieciowej. Jeśli chodzi o prośbę o kurs - na płytce stykowej zbudowałem tylko kilka prostych układów, więc nie mam w temacie zbyt dużej wiedzy, większość już tutaj napisałem. Może jednak rozsądnej długości artykuł? A może ktoś z was chce napisać? Z chęcią opublikuję w wortalu. EDIT: Napisałem dosyć ogólny artykuł na temat płytek prototypowych (http://wortal.majsterkowicza.pl/2010/04/...otypowe/). Jeśli czujesz się obeznany w temacie, propozycja napisania kursu montowania na płytkach uniwersalnych jest nadal aktualna
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc