Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wybór pierwszej płytki stykowej
13-04-2010, 21:38
Wybór pierwszej płytki stykowej
Witam!

Stanąłem przed wyborem mojej pierwszej płytki stykowej.Proszę forumowiczów o pomoc w dokonaniu wyboru.Dodam że interesują mnie płytki o ilości pól od 700 do 900
Pytania:
1.Czy wyższa cena płytki oznacza lepszą jakość?
2.Czy ciężko jest się przyzwyczaić do budowania układów na płytkach stykowych?
3.Jakie przewody(druty)stosować na takich płytkach?

Proszę też o krótki kurs budowania układów na płytkach stykowych i zamieszczenie zdjęć godnych polecenia płytek.

Z góry dziękuję
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15-04-2010, 16:14
RE: Wybór pierwszej płytki stykowej
Witam.

1. Zwykle wyższa cena oznacza lepszą jakość, ale nie zawsze. Na początku radzę odsiać płytki podejrzane tanie lub wyglądające niezbyt solidnie, a potem sprawdzać opinie o konkretnych producentach.
2. Wymaga to trochę gimnastyki mózgu - trzeba nauczyć się odpowiednio rozplanowywać elementy.
3. Warto mieć przygotowany zestaw kabelków o różnych długościach. Świetnie się do tego nadają przewody jednożyłowe, których tanim źródłem może być kawałek skrętki sieciowej.

Jeśli chodzi o prośbę o kurs - na płytce stykowej zbudowałem tylko kilka prostych układów, więc nie mam w temacie zbyt dużej wiedzy, większość już tutaj napisałem. Może jednak rozsądnej długości artykuł? A może ktoś z was chce napisać? Z chęcią opublikuję w wortalu.

EDIT: Napisałem dosyć ogólny artykuł na temat płytek prototypowych (http://wortal.majsterkowicza.pl/2010/04/...otypowe/). Jeśli czujesz się obeznany w temacie, propozycja napisania kursu montowania na płytkach uniwersalnych jest nadal aktualna Smile
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Kontakt Forum Majsterkowicza Wróć do góry Wróć do forów Wersja bez grafiki RSS
Copyright © 2008-2011 majsterkowicza.pl
Silnik forum MyBB, © 2002-2012 MyBB Group.