Aktualny czas: 21-05-2012, 03:30
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
Kurs podstaw elektroniki cz. 4
|
|
07-02-2010, 09:55
|
|||
|
|||
|
Kurs podstaw elektroniki cz. 4
W tym odcinku kontynuujemy poznawanie tranzystorów - tym razem od strony praktycznych przykładów wykorzystania. Mam nadzieję że te przykłady pomogą w konstruowaniu własnych urządzeń - dzięki nim wiadomo czego szukać.
Niektórzy użytkownicy mieli wątpliwości czy na stronie pojawią następne części kursu - w końcu od ostatniej, trzeciej części minęło kilka miesięcy. Jak widać, obawy były niepotrzebne. Oprócz tej części planuję minimum kilka następnych, więc w bliższej lub dalszej przyszłości też będzie coś do czytania. Przeczytaj wpis |
|||
|
07-02-2010, 18:53
|
|||
|
|||
|
RE: Kurs podstaw elektroniki cz. 4
Komentarze przeniesione ze starej wersji strony:
Kamil (Gość) Bardzo mi się to przydało czekam na następną część Środa 30 Grudzień 2009, 18:23 Koki (Gość) BTomasz92 nie wiem czy ty masz do tego jakiś talent czy co. Dopiero teraz mogłem w bardzo prosty sposób poznać działanie tranzystora. Akurat tego nawet tak łatwo nie wytłumaczył Piotr Górecki w książce "Wyprawy w świat elektroniki". Widać, że sprawa przedstawia się bardzo jasno i prosto. Ogromnym plusem są animacje i obrazki - bez nich pewnie znów byłby nudny poradnik, który ciężej zajarzyć. Czytam Twoje kursy od początku. Wgłębiły mnie w elektronikę, kurs sam się nawinął w nietypowy sposób na spryciarze.pl. Po przeczytaniu uznałem, że "wcale to nie takie trudne" i... zacząłem interesować się bardziej. Więcej takich poradników! Pozdrawiam, Koki Poniedziałek 11 Styczeń 2010, 21:38 BTomasz92 Takie komentarze naprawdę miło się czyta, a po ich przeczytaniu nachodzi jeszcze większa ochota na dalsze tworzenie strony. Dzięki i zapraszam do przeczytania następnych części kursu - mam nadzieję, że część 5 uda mi się napisać jeszcze w tym miesiącu - roboty trochę jest bo chcę najpierw przenieść wortal na inny skrypt, a to wiąże się z koniecznością ręcznego przenoszenia kilkudziesięciu artykułów. Po przenosinach lepiej będzie się tworzyło nowe artykuły, komentarze będą znajdować się na forum, zmieni się nieco wygląd wortalu. Wtorek 12 Styczeń 2010, 20:01 |
|||
|
07-02-2010, 21:51
|
|||
|
|||
|
Witam, bardzo mi się podoba ten kurs, naprawdę SUPER SPRAWA. Mam jednak problem z otwieraniem symulacji, pomimo zainstalowanej Javy, nie mogę otworzyć żadnej symulacji. Wyskakuje komunikat Error, może jakieś sugestie? Z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam lesnik |
|||
|
08-02-2010, 23:12
|
|||
|
|||
|
lesnik:
Niestety ostatnio symulator zaczął nawalać - nie wiem czemu, nic nie zmieniałem poza logo. Wygląda na to, że istnieje problem z ładowaniem poszczególnych plików symulatora. Często program nie potrafi załadować schematu, mieszają mu się ścieżki - najlepsze jest to, że na jednej przeglądarce potrafi działać, a na innej ma problemy. Jutro spróbuję coś na to zaradzić. |
|||
|
11-02-2010, 22:14
|
|||
|
|||
(08-02-2010 23:12)BTomasz92 napisał(a): lesnik: Dzięki już śmiga. Jeszcze raz dziękuję za ten kurs i z niecierpliwością czekam na następne części. Pozdrawiam lesnik |
|||
|
04-12-2010, 23:43
|
|||
|
|||
|
Szkoda, że wcześniej nie opisałeś dokładniej kondensatorów. Wrzuciłeś je do obwodu, ale nie wytłumaczyłeś jak działają. Myślę, że to jest dobry kurs dla kogoś, kto wie już to wszystko, a ty tylko pomagasz tą wiedzę złożyć w całość.
|
|||
|
05-12-2010, 21:36
|
|||
|
|||
|
Kondensatory omówiłem szerzej w następnym odcinku. Wygląda na to, ze trochę tutaj zamotałem i właściwa kolejność nie została zachowana, co faktycznie może być problemem. Przepraszam jeśli sprawiło to jakiś problem.
Aktualnie pracuje nad ebookiem o tematyce podobnej do tematyki tego kursu, tam staram się wytłumaczyć wszystko jeszcze lepiej i prościej. Ten kurs powstawał przez jakieś dwa lata. Myślę, że przez ten czas sporo się dowiedziałem i nauczyłem jeszcze lepiej pisać, więc wszystko wskazuje, że będzie to naprawdę godny następca tego kursu .
|
|||
|
14-03-2011, 22:23
|
|||
|
|||
|
mam pytanie. jakiego tranzystora użyłeś do migającej diody
|
|||
|
14-03-2011, 23:27
|
|||
|
|||
|
To był pewnie najzwyklejszy, uniwersalny tranzystorek BC547, choć dokładnie już nie pamiętam.
|
|||
|
14-08-2011, 23:34
|
|||
|
|||
|
Wstyd się przyznawać, ale miałem pewne problemy z uruchomieniem tej migającej diody. Później mi się udało. Nauczyłem się jednego - jeśli masz jakiś problem, zostaw go, pomyśl co może być źle, napij się herbaty. Wróć do układu za kilka godzin i powinno się udać
.
"Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno." - Edward Murphy |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc

.