Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 13 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proste schematy dla poczatkujących
16-05-2009, 15:03
Proste schematy dla poczatkujących
W tym temacie zamieszczamy bardzo proste schematy dla początkujących elektroników.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
16-05-2009, 15:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2009 15:25 przez sowalski.)
Miniaturowy nadajnik FM (podsłuch)
Link do youtube

Jest to nadajnik fal radiowych na częstotliwościach FM. Przystosowany pod instalację 1,5v - 3v (im wyższe napięcie tym większy zasięg.
17-05-2009, 11:45
Migająca dioda LED - tylko 4 elementy
Ten schemat przedstawia chyba najprostszy sposób na migającą diodę LED:
[Obrazek: ukl-inwersyjny.gif]
Ważne jest napięcie zasilania - przy niższym niż 12V dioda może nie migać!

Układ wygląda trochę dziwnie - baza tranzystora nie jest podłączona. Wykorzystane są tutaj pewne właściwości tranzystora włączonego inwersyjne. Dlatego jeśli układ nie chce działać a mamy pewność, że jest dobrze zmontowany, warto spróbować z innym modelem tranzystora.

Zmieniając wartości kondensatora i rezystora można zmienić szybkość migania.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
31-07-2009, 14:40
RE: Proste schematy dla poczatkujących
Witam, czy mogę prosić o jakieś bardzo proste układy np. z diodami LED itp? Coś podobnego do tego w Post: #2 Post: #3 ??
31-07-2009, 16:07
Coś się jeszcze znajdzie. Działanie urządzenia polega na naprzemiennym miganiu dwoma diodami. Schemat dodałem do symulatora:
http://symulator.majsterkowicza.pl/pokaz/9

Prędkość migania diod można regulować poprzez zmianę pojemności kondensatorów i oporu rezystorów, które na tym schemacie mają po 2k. Rezystory w szeregu z diodami należy dopasować do napięcia zasilania. Jeśli chodzi o polaryzację kondensatorów - "+" w stronę kolektora. Tranzystory zwykłe NPN, małej mocy np. BC547.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
19-01-2010, 17:14
Fajna stronka o elektronice, z fajnymi pomysłami własnych opracowań, niedawno ją znalazłem i pomogła mi w wielu typowych problemach na początkuSmile POLECAM ZAJRZEEĆ:
http://mirley.firlej.org
29-07-2010, 11:49
Na elektrodzie był temat o pierwszych urządzeniach złożonych przez forumowiczów. Polecam przejżeć są tam bardzo fajne projekty.
Odpowiedz