|
Latarka LED na 1,5V
|
|
20-06-2010, 17:50
|
|||
|
|||
|
Latarka LED na 1,5V
W tym wpisie opiszę jak zrobić małą latarkę, zasilaną pojedynczą baterią typu paluszek (AA lub AAA), o napięciu znamionowym 1.5V. Urządzenie to posiada bardzo dobre właściwości - dzięki przetwornicy zbudowanej z kilku elementów, potrafi zasilić diodę nawet z bardzo rozładowanej baterii.
Przeczytaj wpis |
|||
|
21-06-2010, 13:32
|
|||
|
|||
|
RE: Latarka LED na 1,5V
A co trzeba zmienić, żeby można było zasilać 3 diody z 3 baterii? tzn. jakie części trzeba wymienić i ile zwojów na rdzeniu?
|
|||
|
21-06-2010, 18:11
|
|||
|
|||
(21-06-2010 13:32)Gość napisał(a): A co trzeba zmienić, żeby można było zasilać 3 diody z 3 baterii? tzn. jakie części trzeba wymienić i ile zwojów na rdzeniu? Do zasilenia diod z trzech baterii (4,5V) nie trzeba stosować przedstawionego w tym wpisie układu - wystarczą same diody z rezystorami ograniczającymi prąd. Diody i rezystory (kilkadziesiąt do kilkaset ohm) lutujesz ze sobą, a następnie łączysz równolegle pozostałe końcówki i podłączasz zasilanie. |
|||
|
05-07-2010, 14:03
|
|||
|
|||
|
Przetwornica 1,5-3V - Latarka LED
Ostatnio kupiłem sobie latarkę z diodą LED zasilaną na 1 baterię R6.
Pomierzyłem napięcia i prąd i zdziwiło mnie, że przetwornica zastosowana w tej latarce ma bardzo małą sprawność... W praktyce: Napięcie wejściowe (takie miała bateria którą użyłem): ~1,53V Napięcie wyjściowe: ~3,27V Prąd pobierany z baterii: 117mA Prąd na wyjściu: 8mA Moje pytanie: czy przetwornica pokazana w TYM artykule też ma podobną sprawność? A jeżeli lepszą, to jaką? ______ Marcin |
|||
|
06-07-2010, 16:38
|
|||
|
|||
|
RE: Przetwornica 1,5-3V - Latarka LED
Na dole strony autora schematu do tej latarki (link jest w artykule) jest tabelka z sprawnością dla różnej liczby uzwojeń. Dochodzi ona tam nawet do 80%, ale nie wiem w jakich warunkach były one wykonywane.
Moja latareczka jest zmontowana tak, że nie ma możliwości dokonania pomiarów bez rozwalania jej na kawałki. Szkoda, że nie zrobiłem ich wcześniej. Pozdrawiam. |
|||
|
15-07-2010, 19:32
|
|||
|
|||
|
Spróbuję zrobić tą latareczkę ponieważ ostatnio cięgle chodziła mi ona po głowie ale nie wpadłem na pomysł zrobienia mini przetwornicy.super temat.
|
|||
|
24-07-2010, 13:15
|
|||
|
|||
(15-07-2010 19:32)maciek_w11 napisał(a): Spróbuję zrobić tą latareczkę ponieważ ostatnio cięgle chodziła mi ona po głowie ale nie wpadłem na pomysł zrobienia mini przetwornicy.super temat. Chłopie takie mini przetwornice były już dawno zrobione, z takiej przetwornicy da sie uzyskać różne napiecia zasilane 1,5V , najlepiej łączyć je poźniej w szereg dla uzyskanie większego napięcia ale tamiętająć o zmianie tranzystora na mocniejszy. |
|||
|
09-04-2011, 13:34
|
|||
|
|||
|
Z czego jest zrobiona ta przetwornica ? Tzn na co nawinąć trzeba ten drut ?
|
|||
|
09-04-2011, 16:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-04-2011 16:20 przez kondzio-93.)
|
|||
|
|||
|
Tutaj masz odpowiedź na pytanie http://forum.majsterkowicza.pl/thread-323.html.
Nie wiem czy można to kupić ale często można to spotkać w różnego rodzaju sprzętach. Pozdrawiam. Majsterkowanie to nie hobby, to styl życia.
|
|||
|
09-04-2011, 21:24
|
|||
|
|||
|
Gdzieś słyszałem, że goście nawijali takie cewki nawet na nakrętkach
. Możliwe, że działało, ale parametry takiej konstrukcji raczej marne były.Tak jak pisze kondzio-93, takie koraliki można znaleźć w różnych sprzętach, np. dużo tego jest w zasilaczach impulsowych, np. takich stosowanych w komputerach. Da się też kupić w sklepach elektronicznych, choć raczej nie we wszystkich (często będą tylko gotowe, nawinięte dławiki), pytaj o toroidalne rdzenie ferrytowe. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Copyright © 2008-2011 majsterkowicza.pl
Silnik forum MyBB, © 2002-2012 MyBB Group.
Silnik forum MyBB, © 2002-2012 MyBB Group.

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc

. Możliwe, że działało, ale parametry takiej konstrukcji raczej marne były.