Forum Majsterkowicza

Pełna wersja: Kurs podstaw elektroniki cz. 1
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Na stronę wchodzi sporo osób zainteresowanych elektroniką, dlatego postanowiłem przygotować kilkuczęściowy kurs poświęcony tej właśnie dziedzinie wiedzy. Dla kogo on jest? Dla wszystkich osób zainteresowanych tematem - zarówno takich, które nie miały styczności z lutownicą, jak i posiadających pewne doświadczenie.

Podczas kursu będę starał się wytłumaczyć wszystko jak najprościej, dlatego będzie sporo rysunków, fotografii i innych multimediów. Nie będziemy się zagłębiać w niepotrzebne na początku szczegóły, będzie tylko o rzeczach ważnych w praktyce. Myślę, że dobrą pomocą w nauce będzie symulator obwodów elektronicznych, za pomocą którego można pokazać graficznie prądy i napięcia w układzie. Pod koniec każdej części będą znajdowały się ćwiczenia i linki do materiałów, które zawierają bardziej szczegółowe informacje na temat omawiany w danym odcinku.

Przeczytaj cały wpis - Kurs podstaw elektroniki cz. 1
Komentarze przeniesione ze starej wersji strony:

DreamWalker
No wreszcie Big Grin Niewątpliwie diy.duu.pl i teraz wortal kojarzy mi się głównie z tym kursem podstaw ;] Nie wiem czy jakiś krótszy mi się wydaje niż poprzednio ale jest na dobrym poziomie ;] Czekam za kolejnymi częściami Smile
Czwartek 23 Kwiecień 2009, 20:53

BTomasz92
Chwilę to trwało, ale jest Smile. Wkrótce następne części. Tekst jest tej samej długości, z nieznacznymi zmianami treści np. symulacje zostały przeniesione do specjalnej części serwisu, pod adres symulator.majsterkowicza.pl
Piątek 24 Kwiecień 2009, 16:24

revo26 (Gość)
Super poradnik czekam na więcej Smile
Niedziela 16 Sierpień 2009, 17:47

bartek (Gość)
to jest to na co czekalem mysle ze kursow tegp typu bedzie znacznie wiecej
Piątek 04 Wrzesień 2009, 19:38

Robson (Gość)
chłopie zaj****** jesteś !!! Takiego czegoś jeszcze nie było na necie, tylko same bzdury. Ty jesteś konkretny i oto chodzi. Czekam na kolejne części Pozdro
Niedziela 13 Wrzesień 2009, 15:49

Piotrek (Gość)
Super na to czekalem !
Niedziela 27 Wrzesień 2009, 15:36

Gość

swietnie, przystepnie napisany kurs. czytam dalej i wielkie dzieki za te swietna robote, dzieki za wiedze. Pozdrawiam serdecznie.

Gość

Nie dzialaja mi symulacje. Dlaczego tak sie dzieje?
Nie widzi pliku "Irc.txt"
Jak to naprawic? Mam zainstalowana najnowsza jave i to nawet developerska wiec powinno dzialac, a tu nic :/
Z tym symulatorem co jakiś czas są problemy i nie chce działać na każdej konfiguracji. Symulator nie jest mojego autorstwa, tym bardziej nie wiem, co go boli. Tymczasem polecam spróbować otworzyć stronę w innej przeglądarce a nawet na innym komputerze.

Gość

Jeśli chodzi o kurs to dla mnie prawdziwa BOMBA! Smile
Jestem zupełnie zielony w elektronice, a chciałbym się tego nauczyć. I czuję, że właśnie tu znajdę to czego będzie mi potrzeba. Dzięki!

Gość

Wspaniała rzecz dziękuję bardzo! Bez tego z pewnością nie poradziłabym sobie na moich studiach! Smile

Gość

Witam mam pytanie odnośnie pierwszego układu elektronicznego.Skąd wiadomo przy jakim napięciu zaczyna świecić dioda i jaki prąd podstawić?
Dioda zaczyna świecić od momentu, kiedy zaczyna przewodzić prąd, a to z kolei zależy od napięcia. Napięcia przy których zaczyna się to dziać zależą od materiału, z którego zbudowana jest dioda. Od materiału zależy również kolor jej świecenia i jest to dosyć ścisła zależność. Wartości najlepiej sprawdzać w dokumentacji elementu, ale nie zawsze jest ona dostępna i nie zawsze jest w ogóle taka potrzeba.

Przybliżone, uśrednione napięcia przewodzenia dla poszczególnych kolorów:
Podczerwony" : 1.2
Czerwony" : 1.2
Żółty" : 2.8
Zielony" : 3
Niebieski" : 3.5
Biały" : 3.6

Jeśli chodzi o prąd, w przypadku standardowych, najczęściej używanych diod 20mA jest bardzo często prądem nominalnym i bardzo często takiego właśnie prądu się używa. Oczywiście więcej dokładniejszych danych można wyciągnąć z dokumentacji.

PS. O, a tutaj jest kalkulatorek do wykonywania obliczeń związanych z diodami LED - http://kalkulator.majsterkowicza.pl/obli...tor_do_LED
witam
mam takie pytanie do lekcji 1 tabela e24 zawiera wartości od 10 do 91 coś przeczytałem o jakiś mnożnikach ale dalej nie wiem jak uzyskać np. 390 omów
mam nadzieje ze to nie jest głupie pytanie Blush
Stron: 1 2
Przekierowanie