Na stronę wchodzi sporo osób zainteresowanych elektroniką, dlatego postanowiłem przygotować kilkuczęściowy kurs poświęcony tej właśnie dziedzinie wiedzy.
Dla kogo on jest? Dla wszystkich osób zainteresowanych tematem - zarówno takich, które nie miały styczności z lutownicą, jak i posiadających pewne doświadczenie.
Podczas kursu będę starał się wytłumaczyć wszystko jak najprościej, dlatego będzie sporo rysunków, fotografii i innych multimediów. Nie będziemy się zagłębiać w niepotrzebne na początku szczegóły, będzie tylko o rzeczach ważnych w praktyce. Myślę, że dobrą pomocą w nauce będzie
symulator obwodów elektronicznych, za pomocą którego można pokazać graficznie prądy i napięcia w układzie. Pod koniec każdej części będą znajdowały się ćwiczenia i linki do materiałów, które zawierają bardziej szczegółowe informacje na temat omawiany w danym odcinku.
Przeczytaj cały wpis - Kurs podstaw elektroniki cz. 1
Komentarze przeniesione ze starej wersji strony:
DreamWalker
No wreszcie

Niewątpliwie diy.duu.pl i teraz wortal kojarzy mi się głównie z tym kursem podstaw ;] Nie wiem czy jakiś krótszy mi się wydaje niż poprzednio ale jest na dobrym poziomie ;] Czekam za kolejnymi częściami

Czwartek 23 Kwiecień 2009, 20:53
BTomasz92
Chwilę to trwało, ale jest

. Wkrótce następne części. Tekst jest tej samej długości, z nieznacznymi zmianami treści np. symulacje zostały przeniesione do specjalnej części serwisu, pod adres symulator.majsterkowicza.pl
Piątek 24 Kwiecień 2009, 16:24
revo26 (Gość)
Super poradnik czekam na więcej

Niedziela 16 Sierpień 2009, 17:47
bartek (Gość)
to jest to na co czekalem mysle ze kursow tegp typu bedzie znacznie wiecej
Piątek 04 Wrzesień 2009, 19:38
Robson (Gość)
chłopie zaj****** jesteś !!! Takiego czegoś jeszcze nie było na necie, tylko same bzdury. Ty jesteś konkretny i oto chodzi. Czekam na kolejne części Pozdro
Niedziela 13 Wrzesień 2009, 15:49
Piotrek (Gość)
Super na to czekalem !
Niedziela 27 Wrzesień 2009, 15:36
swietnie, przystepnie napisany kurs. czytam dalej i wielkie dzieki za te swietna robote, dzieki za wiedze. Pozdrawiam serdecznie.
Nie dzialaja mi symulacje. Dlaczego tak sie dzieje?
Nie widzi pliku "Irc.txt"
Jak to naprawic? Mam zainstalowana najnowsza jave i to nawet developerska wiec powinno dzialac, a tu nic :/
Z tym symulatorem co jakiś czas są problemy i nie chce działać na każdej konfiguracji. Symulator nie jest mojego autorstwa, tym bardziej nie wiem, co go boli. Tymczasem polecam spróbować otworzyć stronę w innej przeglądarce a nawet na innym komputerze.
Jeśli chodzi o kurs to dla mnie prawdziwa BOMBA!

Jestem zupełnie zielony w elektronice, a chciałbym się tego nauczyć. I czuję, że właśnie tu znajdę to czego będzie mi potrzeba. Dzięki!
Wspaniała rzecz dziękuję bardzo! Bez tego z pewnością nie poradziłabym sobie na moich studiach!

Witam mam pytanie odnośnie pierwszego układu elektronicznego.Skąd wiadomo przy jakim napięciu zaczyna świecić dioda i jaki prąd podstawić?
Dioda zaczyna świecić od momentu, kiedy zaczyna przewodzić prąd, a to z kolei zależy od napięcia. Napięcia przy których zaczyna się to dziać zależą od materiału, z którego zbudowana jest dioda. Od materiału zależy również kolor jej świecenia i jest to dosyć ścisła zależność. Wartości najlepiej sprawdzać w dokumentacji elementu, ale nie zawsze jest ona dostępna i nie zawsze jest w ogóle taka potrzeba.
Przybliżone, uśrednione napięcia przewodzenia dla poszczególnych kolorów:
Podczerwony" : 1.2
Czerwony" : 1.2
Żółty" : 2.8
Zielony" : 3
Niebieski" : 3.5
Biały" : 3.6
Jeśli chodzi o prąd, w przypadku standardowych, najczęściej używanych diod 20mA jest bardzo często prądem nominalnym i bardzo często takiego właśnie prądu się używa. Oczywiście więcej dokładniejszych danych można wyciągnąć z dokumentacji.
PS. O, a tutaj jest kalkulatorek do wykonywania obliczeń związanych z diodami LED -
http://kalkulator.majsterkowicza.pl/obli...tor_do_LED
witam
mam takie pytanie do lekcji 1 tabela e24 zawiera wartości od 10 do 91 coś przeczytałem o jakiś mnożnikach ale dalej nie wiem jak uzyskać np. 390 omów
mam nadzieje ze to nie jest głupie pytanie