Forum Majsterkowicza

Pełna wersja: Obudowa Głośnika
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Z góry przepraszam jeżeli w złym dziale napisałem i proszę o przeniesienieSleepy

Więc tak

Kupiłem se głośnik:
[Obrazek: p9264046.jpg]
[Obrazek: p9264047.jpg]
[Obrazek: p9264048.jpg]

I chciałem kupić do niego obudowę. Szukałem około tygodnia po mieście i w necie i nigdzie ta tego typu usługę nie trafiłem. Więc postanowiłem i iść do stolarza i co? Powiedział że zrobi i się ucieszyłem Big Grin Big Grin Big Grin ale...

Zaskoczyło mnie jego prośba bo mam mu dać dokładny plan obudowy i co za tym idzie?

Poszperałem w necie odpowiednie wymiary itp. ale wyczytałem że potrzebne są bardzo dokładne wymiary i odpowiednia obudowa żeby wydobyć z głośnika dobry dźwięk.

Moja prośba:

Najlepsze wymiary
Kształt. Myślałem o czymś takim ale czy takie coś może być?[Obrazek: projekt.jpg]
I wymiary

Oczywiście bym chciał jakiś prosty sposób montowania głośnika bo nie dam mu głośnika Big Grin

Odraz dzięki Big Grin

Pozdro
Plan powinien przede wszystkim zawierać dokładne wymiary ścianek. Przyda się dobre opisanie położenia otworu na głośnik, kątów na rogach bocznych, ukośnych ścianek. Przy planowaniu weź pod uwagę grubość materiału, zaplanuj łączenia. Kształt obudowy jest bez większego znaczenia, ważna jest objętość. Dla takiego głośnika spokojnie wystarczy kilka, kilkanaście litrów.

Jeśli myślałeś o otworze bass-reflex, to odradzam - przy niewiadomych parametrach można łatwo zepsuć brzmienie konstrukcji.

Z wyglądu głośnika wnioskuję, że trzeba go przykręcić od wewnątrz obudowy. Najlepiej chyba zostawić jedną ściankę odkręcaną. Żeby z zewnątrz konstrukcja wyglądała sensownie, najlepiej zamontować nad głośnikiem taką siateczkową osłonę (do kupienia za kilka-kilkanaście zł).

Więcej o składaniu kolumn pisałem w wortalu - http://wortal.majsterkowicza.pl/artykuly...y-faq.html
Ja proponowałbym dokupić jeszcze 2 głośniki, aby jakość dźwięku była lepsza. Najlepszym rozwiązaniem byłaby obudowa w kształcie prostopadłościanu. Głośnik niskotonowy, średniotonowy i wysokotonowy. W obudowie powinny znaleźć się odpowiednie filtry zbudowane z kondensatorów. Pozatym obudowa powinna być wytłumiona. Przy kupnie głośników trzeba zwrócić uwagę na ich impedancję. Jeśli ten głośnik ma np.8Ohm to inne powinny mieć tyle samo.
Przekierowanie